Ukupno slučajeva
518 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Bijeljina: U socijalne stanove useljeno 17 porodica

U novoizgrađenu zgradu socijalnog stanovanja u Bijeljini vrijednu milion KM danas je useljeno 17 porodica koje su korisnici kolektivnog ili alternativnog smještaja.

BIJELJINA
FOTO: Srna

U ime Vlade Republike Srpske ključeve je stanarima uručio vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić, koji je najavio da će socijalne stanove do 2022. godine na korištenje dobiti 679 porodica u 15 lokalnih zajednica u Srpskoj u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja - CEV dva.

On je naveo da se projekat realizuje iz kreditnog zaduženja BiH kod Razvojne banke Savjeta Evrope i doprinosa lokalnih zajednica.

- U Republici Srpskoj biće realizovano 30 miliona KM, uz 11 miliona doprinosa opština i gradova koje učestvuju u ovom projektu - rekao je Aćić.

Prema njegovim riječima, objekti socijalnog stanovanja ranije su završeni u Modriči i Prijedoru, a nakon Bijeljine naredne sedmice već će biti useljeno 15 porodica u Brodu.

- Zahvalni smo jedinici lokalne samouprave koja je obezbijedila zemljište i infrastrukturne priključke - rekao je Aćić.

On je dodao da je ukupna investicija u Bijeljini vrijedna 997.000 KM, od čega je 60.000 KM utrošeno za opremanje stanova osnovnim namještajem i kućanskim aparatima.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je na ceremoniji uručenja ključeva poželio stanarima srećan život u novom domu i ocijenio da je riječ o jednom od najhumanijih projekata.

On je naveo da se u 17 stanova useljavaju 33 lica, a među korisnicima je osam samaca i jedna petočlana porodica - majka sa tri kćerke i unukom, te da je riječ o porodicama koje su bile socijalno najugroženije u gradu.

Mićić je rekao novinarima da je lokalna zajednica za ovaj projekat utrošila 80.000 KM, a stanari koji su dobili stanove u naselju Amajlije na korištenje plaćaće simboličnih 30 feninga po metru kvadratnom stana za održavanje objekta.

- Sa useljenjem još dvije završene zgrade socijalnog stanovanja u narednih mjesec do dva u Bijeljini će biti završeno stambeno zbrinjavanje svih dosadašnjih korisnika kolektivnog i alternativnog smještaja - istakao je Mićić.

On je najavio i pomoć grada za individualnu gradnju, ljudima koji žive u nedovršenim objektima bez osnovnih higijenskih uslova.