EU i Britanija potpisali "razvod" bez prisustva medija

Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta potpisali su, bez prisustva medija, sporazum o razlazu Evropske unije sa Velikom Britanijom koja bi trebalo da napusti evropski blok sledeće nedelje.

REGION I SVIJET

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je naTviteru fotografije sa potpisivanja sa Ursulom von der Lajen, u prisustvu evropskog pregovarača za Bregzit Mišela Barnieja.

Medijima je bilo zabranjeno prisustvuju tom, kako se navodi, malom ali značajnom koraku kojim se prvi put potvrđuje izlazak neke države iz EU, prenosi AP.

"Šarl Mišel i ja upravo smo potpisali Sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU i time otvorili put ka njenoj ratifikaciji od strane Evropskog parlamenta", napisala jeTviteru Ursula von der Lajen šest sati posle potpisivanja.

"Stvari će se neminovno promeniti, ali naše prijateljstvo ostaje. Počinjemo novo poglavlje kao partneri i saveznici" objavio je Mišel, kako se navodi, takođe satima nakon ceremonije potpisivanja.

Očekuje se da će Parlament EU ratifikovati sporazum o Bregzitu sledeće srede, samo nekoliko dana pre isteka roka.

Zakon o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije stupio je na snagu nakon što ga je potpisala kraljica Elizabeta druga, a pre toga usvojio Britanski parlament.

Donji dom parlamenta usvojio je Zakon u neizmenjenom obliku, iako je Dom lordova tražio promene, uključujući i klauzulu o zaštiti dece izbeglica posle Bregzita. I premijer Džonson je odbio bilo kakve izmene u sporazumu.