Gradska uprava i Savez opština i gradova RS saglasni: Nedjeljom i praznicima ograničiti rad samo na prvu smjenu

Na osnovu Inicijative Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti, Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske uputilo je svim jedinicama lokalne samouprave zaključak u vezi rada nedjeljom i državnim praznicima. Pomenutim zaključkom Predsjedništvo Saveza preporučuje da se rad nedjeljom i u dane državnih praznika zabrani ili u prvom periodu ograniči samo na prvu smjenu.

BIJELJINA

Radno vrijeme svih privrednih subjekata koji posluju na području Grada Bijeljina, regulisano je Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području Grada Bijeljina.

"Prema dosadašnjoj praksi, odlukama o radnom vremenu u dane republičkih praznika na području Grada Bijeljina regulisana je obaveza da radi zadovoljenja neophodnih potreba građana za komunalnim, zdravstvenim i drugim uslugama, dužne su da rade: zdravstvene ustanove i preduzeća za snadbjevanje: vodom, električnom energijom, prevoz putnika i vatrogasna jedinica.

Apoteke, prodavnice pogrebne opreme, veterinarske ambulante i ugostiteljski objekti mogu raditi redovno radno vrijeme za vrijeme trajanja republičkih praznika. Privredni subjekti koji se bave proizvodnom djelatnošću, a obavljaju procesnu proizvodnju, mogu da rade u vremenu koji zahtijeva proces rada.

Radi zadovoljenja neophodnih potreba građana za snabdijevanjem osnovnim životnim artiklima i drugih potreba mogu da rade samo prodavnice sa prehrambenom robom najduže do 12:00 ili 13:00 časova prvog dana praznika, odnosno do 15:00 časova drugog dana praznika. Prvog dana Nove godine ne rade zanatsko - preduzetnički i trgovinski objekti", navodi se u saopštenju.

Gradska uprava Grada Bijeljina smatra da su važeća Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području Grada Bijeljina, kao i odluke o radnom vremenu u dane državnih praznika, u saglasnosti sa Inicijativom Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, da se prvom periodu rad zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata neradnim danom, odnosno nedjeljom i u dane državnih praznika, ograniči samo na prvu smjenu.

Takođe potrebno je napomenuti da odluke o radnom vremenu u dane državnih praznika propisuju da radi zadovoljenja neophodnih potreba građana za snabdijevanjem osnovnim životnim artiklima i drugih potreba mogu, dakle ne moraju da rade prodavnice sa prehrambenom robom.