Grad Bijeljina uspješno koristi fondove EU

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i zamjenik Gradonačelnika Predrag Jović posjetili su danas domaćinstvo Dragana Živanovića iz Donjeg Crnjelova, koji je posredstvom Gradske uprave, iz fondova Evropske unije, dobio bespovratna sredstva u iznosu od 100.000 KM za izgradnju skladišta za poljoprivredne proizvode.

BIJELJINA

Predrag Jović je istakao da je Grad Bijeljina prvi u BiH prepoznao značaj ovakvih fondova za unapređenje poljoprivrede i u Agrarnom fondu zaposlio stručnjake koji su posrednici između semberskih proizvođača i EU.

- Proizvođači uglavnom ne znaju da popune obrasce za konkurisanje u projektima i tu smo odlučili da im damo bezrezervnu podršku. Ove godine će biti otvoren IPA dva poziv Unije za fond vrijedan 30 miliona KM i jedino će od nas zavisiti hoćemo li dobiti dio tog novca. Primjer Dragana Živanovića pokazuje da je to moguće, a mi savjetujemo i drugim lokalnim zajednicama da se ugledaju na Semberiju. Ukoliko budemo dobijali grantove EU u kontinuitetu, oni će u budućnosti biti još veći - naveo je Jović.

On je naglasio da je osnovni uslov za apliciranje za bespovratni grant bio da poljoprivredni proizvođač posjeduje građevinsku dozvolu.

- Nažalost, od ukupno 3.500 registrovanih gazdinstava, samo dva-tri poljoprivrednika imaju građevinsku dozvolu. Grad Bijeljina se trudi na sve načine da olakša poljoprivrednicima dobijanje dozvole, a sa resornim ministarstvom ćemo pokušati da utičemo na izmjenu Zakona o poljoprivredi i na taj način ostvarimo još olakšica. Najvažnije u cijeloj priči je da semberski proizvodi postanu konkurentniji na tržištu i da dospiju na pijace širom Evrope - dodao je Jović.

Živanović, koji se bavi povrtlarstvom na oko 15 hektara, rekao je da će mu novo skladište, površine 700 metara kvadratnih, poslužiti za čuvanje kupusa, luka, krompira i paprike.

- Prethodno sam u betonsku konstrukciju skladišta uložio oko 80.000 KM, a od Evropske unije, odnosno projekta „EU for biznis" (EU4Business) dobio sam 50.000 evra. Trenutno u skladištu čuvam 50 tona kupusa, a najviše sarađujem sa „Savom", velikim marketima, te prodajem robu na Agro-tržnom centru. Iako sam 30 godina proizvodio krompir, upravo zbog nedostatka skladišta sam prekinuo proizvodnju, ali sada će se situacija promijeniti - naveo je Živanović, kome osim sezonskih radnika, pomažu i supruga i dvoje djece.