Ukupno slučajeva
518 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Glodari u Semberiji uništavaju usjeve

Poljoprivrednicima u Semberiji, od kraja prošle godine, sve više problema na usjevima prave glodari. Najviše ih je na oranicama pod lucerkom, a ima ih i u plastenicima.

BIJELJINA

U plastenicima već ima glodara i ukoliko se na vrijeme ne postave mamci u aktivne rupe, miševi bi mogli napraviti veliku štetu u rasadničkoj proizvodnji, uništavajući sjeme povrća koje nije jeftino.

Samo jedan par miševa u toku noći može da uništi nekoliko hiljada sjemenki, kažu povrtari.

- Svake godine imamo štetu 3 do 5%.Mi smo već preduzeli neke mjere protiv glodara, razbacili smo otrove prije sadnje. Sadimo uvijek više za onoliko koliko nam odnesu glodari - priča Mladen Lazić, povrtar izGolog Brda.

Voćari su imali veću štetu prethodnih godina jer nisu obrađivali zemlju između redova voća pa su se glodari namnožili.

- Mi smo se vratili starom dobrom freziranju voćnjaka i odmah se populacija glodara smanjila. Čak su i evropski voćari krenuli sa takvim operacijama - ističeDarko Milošević, voćar iz Tutnjevca.

Najviše glodara ima na oranicama zasijanim lucerkom. Dušan Stjepanović iz Kojčinovca obišao je svoje parcele, ali nije primjetio njihovo veće prisustvo.

- Možda je razlog ova zima bez snijega. Јer oni se ispod snijega griju iviše skrivaju. Možda jeveliki minusrazlogšto se puno ne pojavljuju - navodi Dušan.

Hemijske mjere suzbijanja treba obaviti na parcelama gde brojnost prelazi prag štetnosti mamcima na bazi cinkfosfida i bromadiolona.

Mamce je potrebno stavljati u naseljene, aktivne rupe i zatrpati ih.

- Po jedan meki ubmamac ubacimo u rupu, zatrpamo ga zemljom i tako vršimo uništenje. Ako je neki jak napad ne moramo primjenjivati hemijska sredstva za uništenje glodara. Možemo jednostavnopraviti drvo u obliku slova T gdje će ptice da se odmaraju i gdje će one da vrše uištenje prirodnih neprijatelja, miševa i voluharica - objasnio je agronom Stanko Tadić.

Suzbijanje glodara je potrebno izvršiti kako na parcelama, tako i na međama, njivskim putevima i u blizini parcela gdje se uočavaju rupe od glodara.