Kinezi dobrovoljno u izolaciji nakon povratka u BiH

  • BiH
  • 29. Jan 2020.

Kineski državljani koji borave i rade u BiH, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno su predložili da nakon povratka u našu zemlju budu u izolaciji 15 dana i pažljivo prate svoje zdravstveno stanje, a sve sa ciljem da bi ublažili zabrinutost domaćeg stanovništva.

Kinezi dobrovoljno u izolaciji nakon povratka u BiH

Saopšteno je to juče iz Ambasade Narodne Republike Kine u BiH, koja je izrazila spremnost da sarađuje sa vlastima u BiH u vezi sa novim koronavirusom, koji je do sada odnio više od 100 života, dok je broj zaraženih premašio 4.500.

- U BiH trenutno nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom, ali naša ambasada je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u BiH kada je riječ o tom pitanju - navedeno je u saopštenju kineske ambasade. Istakli su da su od izbijanja upale pluća uzrokovane koronavirusom vlasti u Kini pridale veliki značaj tom slučaju.

- Predsjednik Kine Si Đinping je dao važna uputstva za preduzimanje odlučnih mjera za suzbijanje epidemije, a kineska vlada je preduzela efikasne i naučne mjere za sprečavanje i kontrolu. Mi smo odlučni i uvjereni da ćemo uspješno kontrolisati epidemiju i suzbiti širenje virusa - dodato je se u saopštenju. Naveli su da su otvorenim, transparentnim i vrlo odgovornim odnosom prema globalnom zdravlju i bezbjednosti kineske institucije odmah obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne države i regije Hongkonga, Makaoa i Tajvana o informacijama o stanju epidemije te u najkraćem roku podijelile gene novog koronavirusa.

Kineski državljanin koji radi u Sarajevu, a na kojeg je "Glas Srpske" uputila Ambasada Kine u BiH Šu Šaošin kaže da se u Kini trenutno nalazi oko 150 kineskih državljana koji imaju radnu dozvolu u BiH, ali da niko od njih nije u Vuhanu, epicentru smrtonosnog virusa.

- Dio njih će se vratiti u BiH u naredne dvije do tri sedmice i po povratku će petnaestak dana biti u svojim domovima, neće izlaziti van i pratiće svoje zdravstveno stanje. To je svako od njih lično izjavio i nemoguće je garantovati da neće napuštati domove, ali s obzirom na to da su to dobrovoljno izjavili, tako će sigurno i biti. Inicijativu su preduzeli da bi pokušali da ublaže zabrinutost među ljudima u BiH - rekao je Šu Šaošin. Naveo je da će svi oni po ulasku u BiH biti podvrgnuti zdravstvenom pregledu od strane nadležnih u BiH, dodavši da najviše državljana Kine, koji su otputovali u matičnu zemlju, radi na tržnici Arizona kod Brčkog.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da Institut za javno zdravstvo svakodnevno prati dešavanja u Kini, istakavši da Srpska nema direktne avio-linije sa Kinom te da je vjerovatnoća unosa virusa u Republiku trenutno niska, ali se ne može isključiti.

- Prema dosadašnjim informacijama, virus nije visokozarazan, odnosno može se prenijeti sa čovjeka na čovjeka kod produženog bliskog kontakta. Nije zarazan poput gripa i broj umrlih u svijetu od trenutno potvrđenih slučajeva je 2,5 odsto - rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Povodom trenutne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom Institut za javno zdravstvo RS danas će održati konferenciju za novinare, a grupa od 29 kineskih turista koja je u nedjelju stigla u BiH i izazvala pravu pometnju, juče je otputovala u Srbiju.

Mjerenje temperature

Banjalučanin Vladimir Karalić, koji živi i radi u kineskom gradu Đingzo u regiji Hubei gdje se pojavio smrtonosni virus, kaže da su mjere opreza u Kini podignute na najviši mogući nivo.

- Koliko je situacija ozbiljna govori i to da se mjerenje tjelesne temperature sada organizuje i u marketima - rekao je Karalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA