Dodijeljeno po 8.000 KM za pokretanje malih biznisa

Deset učesnika projekta pod nazivom „(Na)uči i (za)radi“ dobilo je iz budžeta Grada Bijeljina po 8.000 KM za registraciju i pokretanje sopstvenog biznisa, odnosno osnivanje preduzeća i zapošljavanje, nakon što su njihovi biznis-planovi ocijenjeni od stručne komisije kao najbolji.

Dodijeljeno po 8.000 KM za pokretanje malih biznisa

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ističe da je 28 pojedinaca koji su registrovani kao aktivni tražioci posla na spisku Zavoda za zapošljavanje podnijelo prijave za učešće u projektu, a 21 polaznik završio je preduzetničku obuku.

- NJih 18 dostavilo je biznis-planove, a komisija sastavljena od pet članova, inače partnera projekta, izabrala je 10 najboljih ideja. Riječ je o nastavku težnje Gradske uprave da jača preduzetništvo i smanji nezaposlenost na području Semberije - naveo je Mićić.

On je istakao da će bespovratna sredstva koja je dodijelio Grad biti dovoljna za prve poslovne korake i da se nada da će u budućnosti male preduzetničke radnje prerasti u ozbiljne kompanije.

- Sve ovo činimo sa ciljem da razvijamo privredni potencijal Grada Bijeljina i zaposlimo što više ljudi. Želimo i da obučimo mlade za rad u privredi i omogućimo im zaposlenje odmah nakon završetka školovanja. Potvrda naših nastojanja je i skori početak izgradnje radionica pri Tehničkoj školi, što pokazuje da se trudimo i pratimo potrebe tržišta - naglasio je Gradonačelnik Bijeljine.

Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović pojasnila je da su partneri projekta „(Na)uči i (za)radi" bili Privredna komora Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje, Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i privatno preduzeće „Mega drvo".

- Drago mi je što se polovina odobrenih biznis-planova odnosi na proizvodnu djelatnost, kao što su izrada namještaja, proizvodnja košnica, pokretanje poljoprivrednih gazdinstava. Nadam se da će ovi ljudi, uz pomoć i mentorstvo partnera projekta, uspjeti da ostvare svoje ideje - navela je Todorovićeva.

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije Vesna Petrović kaže da je 16 profesora i asistenata Fakulteta održalo obuku za izabrane učesnike projekta.

- Obuka je trajala pet sedmica, a neke od tema o kojima smo govorili su digitalna ekonomija, preduzetničke vještine, pisanje i usmeno prezentovanje biznis plana - dodala je Petrovićeva.

Branislav Šavija, koji se godinama bavi ikonopisanjem, dobio je 8.000 KM za pokretanje umjetničke radionice „Despot".

- Sredstva koja mi je dodijelio Grad Bijeljina pomogla su mi da zaposlim jednog radnika, a cilj mi je da nas do kraja godine u stalnom radnom odnosu bude četvoro - istakao je Šavija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA