U Kabulu ubijeno devet beskućnika narkomana

Napadači u Kabulu ubili su devet beskućnika narkomana, rekli su danas zvaničnici.

REGION I SVIJET

Motiv napada koji se dogodio noćas i u kojem je učestvovalo više ljudi nije poznat, a policija je otvorila istragu. Muškarci su spavali na otvorenom i za sve je utvrđeno da su bili narkomani.

U Avganistanu je registrovano 2,5 miliona narkomana, saopštilo je Ministarstvo za javno zdravlje, a većinom se radi o heroinskim zavisnicima.

Oko 20.000 narkomana su beskućnici, a polovina tog broja je u Kabulu, što ponekad dovodi do zategnutih odnosa sa mještanima.

"Ovo je društvena kriza", izjavio je ljekar Šokur Hajdari, zvaničnik u odjeljenju za borbu protiv droge Ministarstva zdravlja.

On je rekao da Ministarstvo godišnje može da liječi samo 40.000 ljudi, ali ih mnogo više traži pomoć.

Prema njegovim riječima, nedostatak socijalnih službi, nezaposlenosti i lak pristup drogama značajno su uticali na povećanje broja narkomana u Avganistanu.

U posljednja dva mjeseca u Avganistanu je usljed zime umrlo najmanje 50 narkomana, beskućnika.

Avganistan je već godinama najveći proizvođač opijuma na svijetu iako su SAD od 2002. godine potrošile 8,9 milijardi dolara da prekinu proizvodnju i trgovinu narkoticima. Opijum je glavna sirovina od koje se dobija heroin.

Međutim, zvaničnici kažu da se veoma malo toga može učiniti jer su u proizvodnju heroina uključene cijele mreže, koje su obično politički zaštićene, od uzgajivača maka, do proizvođača i distributera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ovog mjeseca da je uhapšeno pet policijskih zvaničniika, uključujući šefa jedinice za borbu protiv narkotika u Kabulu zbog učešća u trgovini drogom.