Bijeljinska veterinarska inspekcija pojačava kontrole

Veterinarska inspekcija u Bijeljini najavila je danas da će pojačati kontrolu odlaganja leševa životinja i upozorila da će i do 3.000 KM biti kazna za njihovo bacanje u rijeke ili druge vodene tokove i odvode.

BIJELJINA

"Kazna za sva lica koja životinjske leševe budu bacala u rijeke ili druge vodene tokove i odvode, omogućavajući time širenje zaraze, iznosiće do 3.000 KM", upozorili su iz gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Veterinarska inspekcija u Bijeljini najavila je da će, sa ciljem pojačane kontrole, uvesti i dežurstva u dane vikenda.U saopštenju se navodi da bačeni leš, dijelovi trupa ili organa životinje predstavljaju potencijalni izvor zaraze.

Osim u vodene tokove, zabranjeno je bacanje leševa životinja na otvorenom prostoru - putevima, šumama i drugim mjestima.

"Vlasnici životinja, na osnovu Zakona o veterinarstvu, dužni su da prijave uginuće životinja zoohigijeničarskoj službi i da se pridržavaju uputstava u vezi sa odlaganjem leševa, kao i da o uginuću životinje obavijeste Veterinarsku inspekciju", ističe načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Boban Jovičević.

On je naveo da su vlasnici obavezni da, ukoliko sumnjaju da je životinja uginula od zarazne bolesti, o tome obavijeste ovlašćenu veterinarsku organizaciju koja će uzeti patološki materijal i poslati ga na ispitivanje radi ustanovljavanja uzroka uginuća.

"Zoohigijenska služba je dužna da, kada je to potrebno, obezbijedi prevoz leša sa mjesta uginuća do mjesta za pregled leševa ili za sakupljanje, preradu ili uništenje, kao i da obezbijedi dezinfekciju mjesta uginuća, vozila i opreme, što je od naročitog značaja sa aspekta suzbijanja bolesti koje se sa životinje, odnosno leša, mogu prenijeti na čovjeka ili na druge životinje", naveo je Jovičević.

Ukoliko odgovorna lica ne ispoštuju navedene odredbe Zakona o veterinarstvu, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za privredno društvo ili drugo pravno lice, od 300 do 900 KM za odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu, od 1.000 do 3.000 KM za preduzetnike, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.