SDS Bijeljina na raskrsnici: Kojim putem krenuti?!

Ostaje da se vidi kako će Mićić da odluči da li "Obrenovim putem" ili će, kako tvrdi, svoju odanost SDS-u pokazati poštujući odluke organa stranke u čijem donošenju je i sam učestvovao i glasao za njih.

BIJELJINA

Gradski odbor Srpske demokratske stranke u Bijeljini danas će razmatrati posljednje zaključke Predsjedništva te stranke, a koja se tiče odluke da nema koalicije sa SNSD na lokalnim izborima.

Iako iz tog odbora do sada nisu javno priznali da su oni već odavno u razgovorima sa SNSD-om, čini se da su nakon posljednje odluke Predsjedništva za što je glasao i Mićo Mićić, stvari jasnije,

Kako prenose lokalni bijeljinski portali, iz Gradskog odbora su potvrdili da su pregovarali i pregovaraju sa svim strankama uključujući i SNSD o mogućoj širokoj koaliciji na lokalnom nivou.

Centar okupljanja je, kako sada priznaju, Mićo Mićić, koji treba da bude zajednički kandidat za gradonačelnika Bijeljine, a sve će, kako tvrde, biti jasnije nakon današnje sjednice Izvršnog odbora bijeljinskog SDS o čemu će, kako navode, izvijestiti i Predsjendištvo SDS-a.

Zanimljivo je da se taj postupak saradnje sa SNSD-om pravda realizacijom navodnih infrastrukturnih projekata na području Bijeljine, dok u najvećem broju članstvo SDS-a smatra još jednom "izdajom" u redovima SDS-a.

Najuporniji da objasni postupke čelnika bijeljinskog SDS-a, ovih dana kroz izjave lokalnim medijima, je Predrag Jović, koji u javnosti slovi za čovjeka od velikog povjerenja gradonačelnika Bijeljine i potpredsjednika SDS-a Mića Mićića.

Na pitanje da li se to kosi stavom Predsjedništva SDS, Jović lokalnim medijima objašnjava da u posljednoj odluci Predsjedništva nije "imenom navedena ni jedna stranka sa kojom SDS ne želi ili zabranjuje razgovore o koaliciji na lokanom nivou".

Iako je predsjendik SDS u više javnih nastupa, a što je prenio i ljudima u bijeljinskom SDS naglasio da nema saradnje sa SNSD-om, Jović navodi da je Gradski odbor SDS u prisustvu Šarovića kandidovao Mićića ponovo za gradonačelnika i da ima odriješene ruke u dogovaranju koalicija.

Ovim je Jović samo potvrdio ono što se od ranije sumnjalo da je saradnje sa SNSD-om bilo i ranije i to u podršci kandidatima SNSD na opštim za pobjedu na lokalnim izborima.

Sada je očito došlo vrijeme da se ta saradnja ozvaniči i to po scenariju Obrena Petrovića u Doboju, kako je to u više navrata najavio Milorad Dodik.

Ostaje da se vidi kako će Mićić da odluči da li "Obrenovim putem" ili će, kako tvrdi, svoju odanost SDS-u pokazati poštujući odluke organa stranke u čijem donošenju je i sam učestvovao i glasao za njih.

U tim odlukama saradnja SDS-a je isključena, bar za sada, saradnja sa SNSD-om Milorada Dodika.

Treba podsjetiti da je bijeljinski SDS u burnoj dugogodišnjoj istoriji te stranke imao značajnu ulogu kada su krajem devedetih stali uz Biljanu Plavšić, koja je učestvovala u cijepanju stranke koja ju je kandidovala za predsjednika Republike Srpske.

Nakon te odluke Gradski odbor u Bijeljini se konsolidovao i dugo bio jako uporište SDS, šta će da bude dalje ostaje da se vidi.