Oprezno sa paljenjem korova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republika Srpska /MUP/ pozvalo je danas građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja imanja obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Oprezno sa paljenjem korova

"Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre", saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzimanja neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

"Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, a s obzirom na to da u narednom periodu predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada", dodaje se u saopštenju.

MUP poziva građane da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije da bi se spriječilo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

MUP će preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA