Duvanari iz Semberije još uvijek u nedoumici

Proizvođači duvana iz Semberije i Posavine, njih stotinjak, još uvijek ne znaju da li će ovih dana ući u organizovanu proizvodnju duvana u ovoj godini, izjavio je Svetozar Mihajlović, vlasnik bijeljinskog „Duvana", preduzeća koje se bavi organizovanom proizvodnjom i otkupom duvana, nakon sastanka sa semberskim i posavskim duvanarima.

BIJELJINA

„Uprava za indirektno oporezivanje - Regionalni centar Tuzla, nije promijenila svoj stav, kada je u pitanju obračun PDV-a na pretpostavljene količine duvana. Takvim obračunom PDV-a direktno utiču na prekid proizvodnje duvana u Semberiji i Posavini. S obzirom na to da crno tržište duvana za njih predstavlja „remetilački faktor", te da sve nas smatraju za „dio udruženog kriminalnog pokreta", oni sve proizvođače duvana dovode u nezavidnu poziciju. Konkretne pomoći nemamo od entitetskih institucija, te ćemo obavijestiti duvanare da nismo spremni da uđemo u organizovanu proizvodnju duvana u ovoj godini. Nije isključeno da će duvanari organizovano kenuti i prema Banjaluci, ka Ministarstvu poljoprivrede", izjavio je Mihajlović, ističući da se gubi dragocjeno vrijeme za proizvodnju rasada duvana.

Bijeljinski „Duvan" ima oko 160 kooperanata, a svaki od njih na njivama angažuje još po šestoro radnika.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RS izjavio je da je i ovo ministarstvo slalo apele Upravi za indirektno oprezivanje BiH, ali da konkretnih rezultata za sada nema.