Zbog gripa moguća i obustava nastave u RS

Od osnovnih škola u Republici Srpskoj zatraženi su podaci o broju đaka koji izostaju zbog gripa, na osnovu kojih nadležni treba da procijene da li će doći do eventualnog prekida nastave u školama.

Zbog gripa moguća i obustava nastave u RS

Ovu informaciju je u petak potvrdila i Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja kaže da je zatražila od svih osnovnih škola u RS podatke o broju učenika koji izostaju s nastave zbog gripa, te da će te podatke čim ih dobije proslijediti Institutu za javno zdravstvo RS.

"Oni su mjerodavni da donesu preporuku o eventualnom obustavljanju nastave na osnovu dobijenih podataka", rekla je Trivićeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da je ukupno odsustvo učenika s ove regije u prethodnih 20 dana bilo 17,6 odsto, te da on smatra da situacija nije alarmantna da bi se obustavila nastava, ali da će o tome odlučiti nadležne službe.

"Nadležno ministarstvo nam je tražilo podatke o odsustvu učenika u prethodnih dvadesetak dana, odnosno procenat učenika koji su bili odsutni u tom periodu tri i više dana, što je pokazatelj da se radi o gripu. Odsustvo učenika varira od škole do škole, a s područja koje pokriva banjalučki aktiv procentualno je najviše bilo odsustva u Osnovnoj školi 'Branko Ćopić' - čak 38 odsto, zatim OŠ 'Milan Rakić' u Karanovcu 34 odsto i OŠ 'Ivan Goran Kovačić' 32 odsto", kaže Popržen.

On ističe da je bilo i odjeljenja u kojima je veliki broj učenika odsustvovao, jer su virusi i grip prelazni, pa je i logično da će ako zakači nekog u jednom odjeljenju tu i biti više odsutnih učenika.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor, kaže da veliki broj učenika odsustvuje upravo zbog viroza, te da to traje već 15 dana.

"Odsustvo učenika varira od škole do škole, sve zavisi od odjeljenja do odjeljenja. Imaju odjeljenja koja su prepolovljena, a ima i onih gdje fali i mnogo više učenika", rekla je Munjiza.

Dodala je da je resorno ministarstvo u četvrtak tražilo podatke od škola u vezi s trenutnim stanjem izostanaka učenika, što su oni uredno i dostavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA