Sutra u biblioteci promocija knjige "Adresa" Dragana Velikića

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" Bijeljina sutra će biti promovisan roman "Adresa" autora Dragana Velikića, dvostrukog dobitnika NIN-ove nagrade.

BIJELJINA

U svijesti glavnog junaka ovog romana Vladana Todorovića, dokumentariste u beogradskom muzeju, javljaju se slike grada koji je prolazio kroz raznolike faze razaranja, od turskih vremena do danas.Književni kritičar Milan Vlajčić rekao je da se o Beogradu nije mnogo pisalo.

"Čak ni najznačajniji srpski pisci nisu posvetili previše reči današnjoj prestonici", ukazao je Vlajčić.Kao primjer naveo je Miloša Crnjanskog, Ivu Andrića i Mešu Selimovića, u čijim knjigama Beograd nije bio tema.

On je dodao da se tema glavnog grada uglavnom nalazila "u djelima pisaca koji su došljaci".

"U prethodnim romanima Dragana Velikića, Beograd je bio prolazna etapa njegovih likova, ali ovoga puta pratimo junaka koji je `ukotvljen` u Beogradu, i to kao jedan veliki gubitnik, a svi smo mi pomalo gubitnici", istakao je Vlajčić.

Dragan Velikić rođen je u Beogradu 1953. godine. Diplomirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu.Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke djelatnosti "Radija B 92".

Pisao je kolumne za NIN, "Vreme", "Danas", "Reporter" i "Status". Od juna 2005. do novembra 2009. godine bio je ambasador Srbije u Austriji.Živi u Beogradu kao slobodni književnik.

Roman "Adresa" biće predstavljen bijeljinskoj čitalačkoj publici sutra u 18.00 časova. Izjave za medije su u 17.45. u Biblioteci.