Grujičić: U Bijeljini smanjen broj oboljelih od gripa

Od početka godine Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina prijavljen podjednak broj ljudi sa akutnim respiratornim infekcijma kao i u prošloj sezoni, a manji broj prijavljenih od oboljenja sličnog gripu, rekao je Srni epidemiolog u ovoj službi Mladen Grujičić.

BIJELJINA

"U prvih osam sedmica 2019. godine imali smo 49 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a u istom periodu ove godine taj broj je 18", rekao je Grujičić.

Kada je riječ o respiratornim infekcijama, Grujičić je istakao da je sada sezona kada je uobičajena njihova pojava, a da su najčešće kod djece.

"U kontaktu sa Institutom za javno zdravstvo ili resornim ministarstvom može se primijetiti da je u odnosu na prošlu sezonu manji broj osoba koje su preminule od virusa gripa", rekao je Grujičić.

On je naveo da je, kada je riječ o redovnoj vakcinaciji protiv gripa, ove godine zabilježena povećana zainteresovanost pacijenata nego ranije, pa je moguće da je ta činjenica doprinijela manjoj smrtnosti.

Govoreći o aktuelnom virusu korona u svijetu, Grujičić je rekao da se i u Domu zdravlja Bijeljina posebna pažnja tome posvećuje, dodavši da je najveći broj oboljelih u Kini, te da se sada pojavilo novo žarište, a riječ je o sjevernom dijelu Italije, čime raste mogućnost za pojavu virusa i ovdje.

"Naš najveći i glavni posao jeste da spriječimo pojavu virusa korona na području Republike Srpske, a u ukoliko se i pojavi kod nas, da učinimo sve na suzbijanju širenja", rekao je Grujičić.