U Bijeljini održan treći Evropski kup u boksu

Odzvonio je gong za treći Evropski kup u boksu. Bijeljina je bila domaćin nacionalnim timovima iz sedamnaest država Evrope sa preko ukupno 250 gostiju, koji su testirali formu na poslednjem predolimpijskom turniru iz evropskog kalendara takmičenja, pred najveću boksersku manifestaciju, kvalifikacije za Olimpijske igre Tokio 2020., koja se održava u Londonu od 10 do 25. marta.

BIJELJINA

170 boksera iz Rusije, Holandije, Švedske, Češke, Slovačke, Engleske, Francuske, Italije, Grčke, Kipra, Bugarske i drugih zemalja, nakon trodnevnih borbi u salonu Etno sela Moskva, pokušalo je dokazati da su upravo oni ti koji će se plasirati na Olimpijske igre u Tokiju.

Naši sugrađani su u tri dana vidjeli borbe bez respekta, onakve kakve se ni na Olimpijskim igrama ne mogu vidjeti. Svakako da je najdominantniji bio kompletan Ruski tim, ali su u finalu i sami ostali samo sa dvije zlatne medalje, što dokazuje koliko je konkurencija jaka bila.

Najbolji bokser turnira je bio Holanđanin, Jermenskog porijekla, Artjon Kasparin, koji je u prvom meču pobjedio domaćina Radenka Tomića, a potom evropskog prvaka Rusa Mazirov Razivana i u finalu evropskog prvaka, bronzanog sa svjetskog prvenstva i bronzanog sa Olimpijskih igara mladih, hrvata Luku Plantića.

Artjon Kasparin - Holandija, najbolji bokser turnira

Iznenađenje su priredili timovi Srbije i Bosne i Hercegovine koji su se takođe domogli po dva zlata.

Osvajači medalja sa Balkanskog prvenstva Alen Rahimić iz Bijeljine i Adem Fetahović iz Sarajeva, ponovili su uspjeh i na Evropskom kupu sa po tri pobjede, pa čak i pobjedama nad reprezentativcima Rusije, čime su potvrdili odličnu formu pred London.

Velika je šteta za Bijeljinca Dušana Veletića, koji se sastao u prvom meču sa najboljim, Rusom Sergejom Egorovim i doživio poraz pa tako ostao bez medalje, a trenutno važi za jednog od najboljih boksera Bosne i Hercegovine, čak i regiona.

Alen Rahimić zlatni Bijeljinac

Turnir u Bijeljini je otvorio ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je obećao podršku Bokserskom savezu Republike Srpske koji ovu manifestaciju već treći put organizuje u Bijeljini i Brčkom.

Gosti su otputovali oduševljeni lokacijom i organizacijom, kao i kvalitetom, obećavši povratak u još većem broju 2021.