Sutra u biblioteci "Filip Višnjić" izložba "Bolnica Stobart"

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini sutra će biti otvorena izložba "Bolnica Stobart - Kragujevac 1915" o britanskim bolničarkama u Velikom ratu.

BIJELJINA

Autor ove izložbe Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" iz Kragujevca jeste Tatjana Janković, a u tekstualnom dijelu postavke su segmenti iz knjige "Bolnica Stobart" u kojoj su na srpskom jeziku objavljena svjedočanstva članova britanske humanitarno-medicinske misije u Srbiji tokom Prvog svjetskog rata.

Krajem 1915. godine u Kragujevac je iz Velike Britanije stigla humanitarno-medicinska ekspedicija koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart i ova grupa od 45 članova medicinskog osoblja i volontera organizovala je rad Bolnice Stobart kroz koju je za šest mjeseci prošlo 20.000 pacijenata.

O radu bolnice najobimnije svjedočanstvo ostavila je Stobartova u knjizi objavljenoj 1916. godine pod nazivom "Plameni mač u Srbiji i drugde", pružajući Britancima uvid u ratne prilike u Srbiji i sa namjerom da podstakne na dalju pomoć srpskom narodu.Izložba će biti otvorena u 15.00 časova, a izjave za novinare najavljene su u 14.45 časova.