Investitori ne prilaze BiH zbog krize

  • BiH
  • 28. Feb 2020.

Politička kriza u BiH i konstantna stranačka prepucavanja ne doprinose mogućnosti da u BiH uđu ozbiljnije investicije i one nas zaobilaze, smatraju poslovna zajednica i ekonomski analitičari.

Investitori ne prilaze BiH zbog krize

Tako Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za "Nezavisne" kaže da nema serioznog pristupa stranim investitorima, zbog čega vlada nepovoljna situacija, što, po njegovom mišljenju, prouzrokuje da nemamo ozbiljnih kompanija koje dolaze u BiH.

"Stranih investicija već dugo nema u BiH, onih ozbiljnih. Ima investicija, ali to je na nivou ekscesa", ističe Smailbegović i dodaje da je BiH od rata uvijek u nekoj blokadi.

"Ne znam da nam je vlast previše funkcionisala, tako da smo se nekako navikli na ovaj sistem", naglašava on.

Dodaje da, ukoliko bi trenutna politička zbivanja potrajala, onda bi moglo biti određenih problema u smislu bilateralnih odnosa, protokola, izvoza...

"To bi moglo napraviti neku pometnju. Trenutno s terena nema nekih posljedica, ali ako potraje, biće. Nadamo se da to neće dugo potrajati", rekao je Smailbegović.

Njegov kolega iz Republike Srpske Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca RS, za "Nezavisne" kaže da politička prepucavanja i blokade na nivou institucija BiH neće negativno uticati na pogoršanje poslovnog ambijenta, ali da će, svakako, negativno uticati na poboljšanje s obzirom na to da su poslodavci u oba entiteta napravili dogovor sa Savjetom ministara o promjenama koje su bitne za privredu u BiH.

"Mi smo, bez obzira na sve što se dešava, nastavili zajednički rad kako bismo došli do prijedloga za Savjet ministara. I u budućem vremenu insistiraćemo da dođe do sprovođenja nekih odluka koje su u interesu privrednika, ali i BiH", kazao je Trivić.

Na pitanje da li to znači da nema straha da će nas investitori zaobići zbog trenutne političke situacije, Trivić ističe da BiH nema ko zaobići, kada niko i ne dolazi.

"Taj koji bi došao, odmah bi ga poveo za ruku i rekao mu da ću sve riješiti. Samo neka dođe", smatra Trivić.

Mirsad Isaković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, za "Nezavisne" tvrdi da su nesagledive posljedice već učinjene. Ističe da je najvažnije za investicije u bilo kojoj zemlji na svijetu, a posebno u BiH, politička stabilnost. Jer, kako naglašava, investitor očekuje da mu je novac stabilan.

"Niko neće ulagati bez dobiti, a kako obezbijediti njegovu dobit", pita se Isaković i dodaje da, umjesto da se bavimo reformama, recimo zdravstva, javne uprave i preduzeća, mi još više komplikujemo stvari i ne rješavamo probleme.

"To su problemi koji se hitno moraju rješavati i to je čak i preporuka MMF-a", objašnjava Isaković i dodaje da smo došli u poziciju da paralizujemo kompletan sistem te da negativno na nas utiče i migrantska kriza i virus korona.

"Može se očekivati da će ekonomska kriza biti i veća, jer će uslijediti i nedostaci određene robe iz uvoza koju mi ne proizvodimo", ističe Isaković i naglašava da još ni okvirni budžet institucija BiH za naredne tri godine nije donesen.

"Znači da je jedna četvrtina mandata prošla da ništa nije urađeno. Menadžment vremena u ovom momentu je na našoj pogrešnoj strani", kaže Isaković.

Dodaje da sami efekti ulaganja u proširenu reprodukciju i u kapitalne objekte ne mogu da se ostvare i da nam to govori da slijedi stagnacija i na mikroekonomskom planu.

"Nema nikakvog razvoja i tu su posljedice nesagledive", zaključuje Isaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA