U Bijeljini 379 mališana uključeno u program pred polazak u školu

U program za djecu pred polazak u školu u Bijeljini će biti uključeno 379 mališana u 17 vaspitnih grupa, rečeno je Srni u Odjeljenju za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U Bijeljini 379 mališana uključeno u program pred polazak u školu

U Dječijem vrtiću "Čika Jova Zmaj" u osam vaspitnih grupa tromjesečni program biće organizovan za 206 djece, a u vrtiću "Dragan i Zoran" će u dvije vaspitne grupe program pohađati 46 djece.

Program za djecu u godini pred polazak u školu biće organizovan i u bijeljinskim osnovnim školama "Meša Selimović" Janja za 38 djece, "Jovan Dučić" Patkovača 37, škola "Petar Kočić" Brodac 22 djece, "Sveti Sava" Crnjelovo 14 i škola "Petar Petrović NJegoš" Velika Obarska za 16 djece.Program će se provoditi radnim danima po 180 minuta od 2. marta do 29. maja.

Vlada Republike Srpske će obezbijediti ukupno 404.611 maraka za organizaciju Program za djecu u godini pred polazak u školu u 40 predškolskih ustanova i 78 osnovnih škola, u 211 vaspitnih grupa za 4.277 djece.

Sredstva su namijenjena za plate i naknade angažovanih radnika, radne knjige za vođenje evidencije o realizaciji programa, te potrošni materijal i materijal za igru i rano učenje.Iz resornog ministarstva navode da će ove godine program prvi put biti organizovan i za dvoje djece predškolskog uzrasta koja se nalaze na bolničkom liječenju u Banjaluci.

Za njih će program u Roditeljskoj kući "Iskra", organizovati voditelja produženog programa za djecu koja borave u ovoj ustanovi, ali, nažalost, ne mogu pohađati predškolsku ustanovu sa svojim vršnjacima.

U ovaj tromjesečni predškolski program u Republici Srpskoj biće uključeno oko 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred osnovne škole.

Svrha Programa za djecu u godini pred polazak u školu je podrška djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, podsjećaju iz resornog ministarstva.

Program za djecu u godini pred polazak u školu je posebno značajan u ruralnim, manje pristupačnim sredinama, ali i u urbanim sredinama koje nemaju predškolsku ustanovu.

"Vlada Republike Srpske kroz ulaganja u predškolski program nastoji osigurati bolju budućnost svoj djeci podjednako u Republici", ističu u resornom ministarstvu.

Sprovođenjem i ovog predškolskog programa planirano je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, što je i definisano Strategijom razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2016-2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA