Incko zabrinut zbog odluka Skupštine RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko saopštio je da se osporavanjem Suda i Tužilaštva BiH nanosi šteta šansama građana BiH da ostvare napredak na putu ka članstvu u EU, a time i prosperitetu i stabilnosti države.

Incko zabrinut zbog odluka Skupštine RS

Reagujući na kritike koje su iznete na sednici Narodne skupštine Republike Srpske na račun Suda i Tužilaštva BiH, i odluku o raspisivanju referenduma, Incko je sinoć naveo da je „podsticanje Skupštine RS da pokrene proces protiv suštinskog dela Dejtonskog mirovnog sporazuma neodgovorno".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Parlament RS, na vanrednom zasedanju, podržao je odluku predsednika RS Milorada Dodika o raspisivanju referenduma, na kome će se građani izjasniti o zakonima koje je doneo visoki predstavnik, posebno onih koji se tiču Suda i Tužilaštva BiH.

„Pokušaji entiteta da podrivaju državni zakon predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopštenju i dodaje da su mandati izvršne vlasti visokog predstavnika utvrđeni Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i potvrđeni nekoliko puta od SB UN.

Incko je rekao da „iako je tačno da se zakoni koje je doneo visoki predstavnik, te naknadno usvojila zakonodavna tela BiH, mogu menjati, to se može uraditi samo u okviru uspostavljenog zakonodavnog procesa na odgovarajućem nivou".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je podsetio da su prošle sedmice najviši predstavnici Evropske unije, među njima i predsednik Evropske komisije, iskazali jasnu podršku za državno pravosuđe. Upravni odbor Saveta za implementaciju mira je takođe u nekoliko navrata izražavao podršku državnim pravosudnim institucijama.

„Nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem je od suštinskog značaja za osiguranje vladavine zakona, unapređenje ljudskih prava i sloboda kao i pomirenje i garantovanje postojanja funkcionalne tržišne ekonomije", naveo je Incko.

„Ključnu ulogu igraju Državni sud i Tužilaštvo. Stoga, osporavanjem ovih institucija nanosi se šteta šansama građana BiH da ostvare napredak na putu ka članstvu u EU, a time prosperitetu i stabilnosti", ističe OHR.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA