Odluke o BiH bez stavova Srpske

Republika Srpska je na gubitku zbog toga što njeni predstavnici neće prisustvovati aprilskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i propustiće priliku da sprovedu raspravu o stradanju Srba u Sijekovcu.

Odluke o BiH bez stavova Srpske

Izjavila je to "Glasu Srpske" član bivše delegacije BiH u Savjetu Evrope Milica Marković. - Već na ovom zasjedanju moglo je da bude riječi o Sijekovcu, jer je ovaj materijal gotov i sve što treba jeste da se dostavi u Strazbur - rekla je Markovićeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je dodala da će Srpska zbog neprisustva sjednicama u Savjetu Evrope biti na gubitku i zbog toga što neće moći da doprinese diskusijama o tačkama dnevnog reda koje će se odnositi na BiH. Markovićeva je istakla da je ovo prvi put da delegacija BiH ne prisustvuje zasjedanju otkako je članica Savjeta Evrope, a razlog za to je što nije formirana vlast zbog čega delegati nisu mogli ni biti izabrani.

- Svojim pasivnim odnosom samo pokazujemo da nismo mogli da se organizujemo, niti da nastavimo rad u evropskim tijelima u kojima smo članovi. Postavlja se pitanje šta tek možemo da uradimo na putu za pridruženje EU i drugim evropskim institucijama - rekla je Markovićeva.

Nova delegacija BiH, dodala je, moći će da se priključi radu Savjeta Evrope tek od januara iduće godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istekao rok

U Strazburu se održava proljećno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope bez delegacije BiH, jer je dosadašnjoj istekao mandat, a nova nije izabrana zbog blokade u formiranju vlasti.

Rok za izbor nove delegacije bio je 3. april, na šta je posebno upozorio predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mevlut Čavušoglu za vrijeme nedavne posjete BiH. Ž. Do.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA