Japanci ignorisali upozorenja predaka

Moderni zidovi podignuti pored obala nisu uspjeli tokom prošlog mjeseca da sačuvaju priobalne gradove, ali u seocetu Anejoši u prefekturi Ivate spomenik star nekoliko vijekova spasio je mještane.

Zanimljivosti

Na spomeniku između ostalog piše:"Kuće u višim predjelima su mir i harmonija našim potomcima - sjetite se uništenja od velikih cunamija".

"Ne gradite kuće ispod ove tačke", navodi se na spomeniku, što su stanari desetak i više domova i poslušali tako da njihovi domovi nisu zahvaćeni velikim talasom koji je uništio zajednice u nižim predjelima i odnio živote nekoliko hiljada ljudi.

Više stotina sličnih spomenika stoji duž obale i neki od njih su stari i do 600 godina. Zajedno, ovi spomenici čine surovi sistem upozorenja za Japan, koji leži na seizmički aktivnom tlu i tokom vijekova neprestano je bio izložen potresima i velikim talasima.

Spomenici ne sugerišu gdje je bezbjedno za gradnju već jednostavno stoje ili su stajali kao svakodnevni podsjetnik na rizik. Na jednom od njih piše.

"Nakon zemljotresa pazite se cunamija", a to je upozorenje koje je usljed ubrzanog modernog tempa života - zaboravljeno. Prema posljednjim podacima, zemljotres i cunami odnijeli su više od 25 000 ljudskih života. Mjesec dana nakon katastrofe više od 145 000 ljudi živi u privremenim smještajima.