SAD prve po broju zaraženih, život u Kini se vraća u normalu

Koronavirusom je širom sveta zaraženo više od 532.000 ljudi, a od posledica je preminulo preko 24.000. Sjedinjene Američke Države su po broju registrovanih slučajeva prestigle Kinu, u kojoj se život polako vraća u normalu.

SAD prve po broju zaraženih, život u Kini se vraća u normalu

Sjedinjene Američke Države su postale vodeća zemlja po broju zaraženi Kovidom-19. Prijavljeno je više od 85.000 slučajeva, a umrlo je 1.300 ljudi.

Predsednik Donald Tramp je naTviteru objavio da je o koronavirusu razgovarao sa predsednikom Kine Si Đinpingom i da dve zemlje blisko sarađuju na suzbijanju pandemije.

"Kina je prošla mnogo i dobro razume virus. Blisko sarađujemo po tom pitanju. Puno poštovanje", napisao je Tramp.

Više od polovine registrovanih slučajeva je u Njujorku, a zdravstveni radnici u Americi predviđaju da bi Čikago i Detrot uskioro mogli postati nova žarišta.

Brojne bolnice se već suočavaju sa nedostatkom kreveta i medicinske opreme. Lokalne vlasti u Njujorku ubrzano kupuju velike količine respiratora.

U najmanje 21 saveznoj državi na snazi su ograničenja kretanja.

Zbog gašenja preduzeća, rekordan broj ljudi ostaje bez posla - oko 3,3 miliona samo prošle nedelje.

Sve manje ograničenja u KiniU Kini je sve manje restriktivnih mera na snazi i život se vraća u normalu. Ipak, zabeleženo je povećanje broja slučajeva "uvezenih" iz inostranstva, pa je Kina najavila da će zabraniti ulazak u zemlju stranim državljanima.

U četvrtak je u Kini prijavljeno 55 novozaraženih, a samo jedan nije došao iz inostranstva.

U susednom Japanu je sve više inficiranih, pa je Vlada preporučila da građani tokom vikenda ostanu u kućama, što je Japance podstaklo na paničnu kupovinu namirnica u supermarketima.

Posle tri dana tokom kojih su podaci pokazivali tendenciju opadanja zaraze,broj slučajeva u Italiji se ponovo povećao u četvrtak.

Lideri dvadeset najrazvijenijih zemalja svetaizrazili su spremnost da sarađuju u pronalaženju vakcine i povećanju proizvodnje zaštitne opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA