Kineski stručnjak u Beogradu: Epidemija u Srbiji pod kontrolom za mjesec ili dva

Kineski stručnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng DŽićijang uvjeren je da će Srbija za mjesec ili dva, uz strogo pridržavanje usvojenih mjera, uspjeti da stavi pod kontrolu epidemiju virusa korona.

REGION I SVIJET
FOTO: RAS Srbija

- Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novooboljelih čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete - rekao je za Peng, koji predvodi šestočlani tim ljekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi sa epidemijom.

Govoreći o tome od čega zavisi dalji tok epidemije, pošto Srbija ulazi u četvrtu nedjelju, Peng je objasnio da najviše zavisi od toga koliko će biti brzo otkrivani oboljeli, pogotovo oni koji su u kućnoj izolaciji.

- Njih što prije treba smjestiti u bolnice i liječiti. Takođe, moraju se smjestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa oboljelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbjeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uvjerili - naglasio je Peng za Večernje novosti.

On je ukazao da Srbija nema iskustva sa pandemijom, te da je evidentno i određeno nepoštovanje u sprovođenju mjera.

- U bolnicama ima nedostataka u mjerama zaštite zaposlenih. Malo ljudi se testira. Ali, mjere zaštite zdravstvenih radnika mogu da se pojačaju, resursi za testiranje takođe - istakao je Peng.

Peng je napomenuo da se lične mjere zaštite, koje se u Srbiji preduzimaju, ne mogu mjeriti sa onim što su oni radili u Kini.