U Bijeljini nema novooboljelih, osobe u karantinu bez tegoba

U Semberiji nema rasta broja zaraženih virusom korona, a od četiri lica koja su pozitivna na Kovid 19, troje se nalazi u karantinu u bijeljinskom Domu učenika i njihovo stanje je stabilno, bez bilo kakvih tegoba, saopšteno je na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina.

BIJELJINA
FOTO: N.N.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da će sva lica koja od danas budu ušla u BiH na graničnim prelazima Rača i Pavlovića most biti sprovedena u odgovarajuće karantine.

"Sva lica koja budu došla na navedene granične prelaze biće testirana i tu će sačekati rezultate nalaza. Oni koji su pozitivni biće smješteni u Dom učenika u Bijeljini, a lica kod kojih je test negativan moraće da provedu 14 dana u izolaciji u sali Osnovne škole 'Vuk Karadžić', gdje je za sada postavljeno 30 kreveta", naveo je Mićić.

On je istakao da su u Domu učenika i sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" obezbijeđeni svi uslovi za normalno funkcionisanje karantina, od hrane do higijenskog materijala.

"Obezbijedićemo još 30 kreveta u međuvremenu, a za to vrijeme nastavljamo i sa redovnom dezinfekcijom gradskih ulica, zajednica etažnih vlasnika, a apelujemo da svi radni prostori, na osnovu odluke Republičkog štaba za vanredne situacije, moraju biti dezinfikovani svaki dan", kaže Mićić.

Gradonačelnik Bijeljine najavio je da će u Agrarnom fondu biti uspostavljena telefonska linija putem koje će poljoprivrednici moći da dostave informacije o proizvedenoj robi, nakon čega će ih zaposleni u Fondu spojiti sa licima koja potražuju poljoprivredne proizvode.

"Stočna i Kvantaška pijaca su zatvorene i zato moramo da obezbijedimo kontakte među proizvođačima i kupcima. Na ovaj način, ljudi će direktno moći da odu do domaćinstava u semberskim selima i obave kupoprodaju", kaže Mićić.

On je dodao da je Kol-centar u Bijeljini juče kontaktiralo 25 osoba i da su obavljene četiri kućne posjete.

Prema riječima direktorke Bolnice "Sveti Vračevi" Milice Lovrić 62 osobe u Semberiji se nalaze u kućnom karantinu, a do sada je obavljeno 30 testiranja na virus korona.

"Dvadeset nalaza je negativno, četiri pozitivno, a za šest lica čekamo rezultate. Molim građane za strpljenje, iskrenost i odgovornost. Preporuka Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je da vršimo testiranja na osnovu indikacija koje postavljaju epidemiolog i infektolog, tako da i dalje ne možemo uzimati uzorke od osoba koje to same žele ili su samo uplašene", rekla je Lovrićeva.