Aktivan telefon za prijavu nepravilnosti: Dosad najviše pritužbi na cijene i izbjegavanje izolacije

U proteklih desetak dana, od kada su u funkciji brojevi za prijavljivanje svih nepravilnosti za vrijeme epidemije virusa korona u Srpskoj, obrađeno je 420 poziva i poruka, a ljudi su se najčešće žalili zbog cijena različitih proizvoda i informacija o kršenju mjere izolacije od strane građana.

Aktivan telefon za prijavu nepravilnosti: Dosad najviše pritužbi na cijene i izbjegavanje izolacije
FOTO: RAS Srbija

Podsjetimo, Inspektorat RS je, zbog aktuelne situacije izazvane pojavom virusa korona, 19. marta uveo poseban besplatan broj telefona 0800 5 0612 na koji građani mogu da prijave sve uočene nepravilnosti. To je urađeno s ciljem sprovođenja mjera na zaštiti zdravlja stanovništva i suzbijanju širenja virusa, te s ciljem zaštite potrošački, radničkih i drugih prava građana.

Takođe, građanima je omogućeno da svoje prijave dostave i putem društvenih mreža Viber, WhatsApp i Telegram, na broj telefona +387 66/701 170, te popunjavanjem forme za prijave i pritužbe na zvaničnoj stranici Inspektorata RS.

- Najviše pritužbi do sada je stiglo na račun cijena različitih proizvoda, te zbog kršenja mjere izolacije od strane građana - kaže za Srpskainfo načelnica Odjeljenje za odnose sa javnošću u Inspektoratu RS Dušanka Makivić.

I podaci nadležnih institucija pokazuju da iz dana u dan imamo one koji ne poštuju mjeru izolacije koja im je izrečena zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusa u RS.

Prema posljednjim podacima, u Srpskoj je ukupno kontorlisano 34.089 osoba, od kojih 234 nije poštovalo mjere samoizolacije.

Kad je riječ o neusklađivanju sa Urebom Vlade RS o regulisanju cijena, u Srpskoj su do sada kažnjena četiri trgovca, a kazna je išla i do 15.000 KM.

Iz Inspektorata RS napominju da građani dostavljaju i neosnovane prijave, kao što je prijava poskupljenja čokolade, aromatizovanih gaziranih voda ili drugih proizvoda koji nisu obuhvaćeni Uredbom Vlade RS o vraćanju cijena na prethodni nivo.

- Takođe, građani dostavljaju i različita pitanja, kao na primjer, da li nakon 20 časova smiju da se kreću vozilima, u kojoj apoteci mogu da kupe određeni lijek ili masku, na koji način rade drugi organi uprave u Srpskoj i slično - kaže Makivićeva i dodaje da Inspektorat RS nastoji da odgovori po svim prijavama koje građani upute.

- U više navrata apelovali smo na građane da ne koriste ove brojeve za neosnovane prijave ili za pitanja o informacijama koje su već javno objavljene u sredstvima javnog informisanja. Tipa, kojim proizvodima je ograničena cijena, šta podrazumijeva policijski čas, koje su to mjere pojačane higijene koje se preporučuju i slična pitanja. To su informacije koje su objavljene na zvaničnim internet stranicama nadležnih organa - naglašava Makivićeva.

Objašnjava da se svi pozivi građana upućeni na pomenuti broj, evidentiraju preko centra za prijave i pritužbe Inspektorata RS.

- Ukoliko je je riječ o nepravilnostima čija kontrola je u našoj nadležnosti, prijava se upućuje nadležnom sektoru na postupanje u zavisnosti od sadržaja prijave. Ukoliko je riječ o nepravilnostima iz nadležnosti drugih organa, prijava se prosleđuje dalje na postupanje - kaže Makivićeva.

Marže vraćene na nivo od 5. marta

Vlada Republike Srpske je prije dva dana na posebnoj sjednicu donijela Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ova uredba podrazumijeva da će marže za proizvode biti postavljene na nivo od 5. marta 2020. godine, te da će biti proširena lista proizvoda na koje se odnosi ova mjera.

On je naveo da se ovom uredbom stavlja van snage ranija Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA