Srednjoškolci i profesori o izazovima nastave na daljinu: Kviz zamijenio kontrolni, ni praksa nije zapostavljena

Virtuelna druženja, čet i ostale novotarije nisu nepoznanica današnjim generacijama, tako da su se srednjoškolci u Republici Srpskoj veoma brzo uhodali i bez imalo muke odolijevaju izazovima koje pred njih stavlja učenje na daljinu.

Srednjoškolci i profesori o izazovima nastave na daljinu: Kviz zamijenio kontrolni, ni praksa nije zapostavljena

Iako su zbog situacije izazvane širenjem virusa korona morali da napuste svoje učionice, učenje i druženje nisu zaboravili. Srednjoškolci i njihovi profesori učionice su "preselili" na onlajn platforme.

Za maturanta banjalučke Elektrotehničke škole Strahinju Radulovića ovaj način učenja je veoma zanimljiv i inspirativan.

- Informatika i savremene tehnologije su dio moje svakodnevice, tako da mi nije bilo teško da se prilagodim učenju putem onlajn platforme "Moodle". Profesori nam postavljaju zadatke, mi ih preuzimamo, rješavamo i vraćamo im putem platforme ili i-mejla. Ukoliko nešto ne razumijemo, tražimo dodatna pojašnjenja i odlično funkcionišemo - rekao je Radulović za "Glas Srpske". Dodao je da su profesori našli način da im omoguće i određen vid praktične nastave, da ni u tom segmentu ne budu uskraćeni.

- Zadaju nam praktične zadatke koje realizujemo kod kuće putem raznih simulatora, a često imamo i kviz takmičenja, što je zanimljiv način za provjeru znanja - dodao je Radulović.

U nastavi na daljinu veoma dobro se snalazi i učenica bijeljinske Gimnazije "Filip Višnjić" Ivana Pijetlović.

- Izdvojila bih srpski jezik. Nastava iz tog predmeta je odlično organizovana, a ovaj sistem učenja ostavlja dosta prostora za istraživanje i više vremena možemo posvetiti pisanju eseja, koji su, čini mi se, sada mnogo kreativniji - rekla je Pijetlovićeva za "Glas Srpske".

Dodala je da je na učenicima velika odgovornost da se potrude i uz pomoć nastavnika izvuku maksimum iz svega što im se pruža putem onlajn nastave.

- Na neki način učimo sami sebe i ovo je prilika da pokažemo odgovornost - dodala je Pijetlovićeva.

Pred jednakim izazovima našli su se i profesori, koji ističu da je prva sedmica učenja na daljinu, koje je počelo 23. marta, protekla u uhodavanju i navikavanju na novi sistem rada.

- Sa učenicima radim putem aplikacije "Google classroom", koja je veoma pristupačna srednjoškolcima. Objasniti lekcije iz fizike na daljinu nije lako, jedina mogućnost je da im dostavim materijale, da uče i na osnovu naučenog rješavaju zadatke - kazala je profesorica fizike u bijeljinskoj Gimnaziji "Filip Višnjić" Vera Elez, naglasivši da, osim učenika koji vrijedno rade i uče, ima i onih snalažljivih koji prepisuju zadatke od drugara. Elezova kaže da su se srednjoškolci veoma dobro organizovali i podijelili u grupe, tako da oni kojima su bliske prirodne nauke urade zadatke i proslijede ih ostalima, dok drugi, uspješniji iz društvenih nauka, pomažu onima kojima ta oblast slabije ide.

Tehnologija

Vera Elez je istakla da je bilo nekoliko učenika koji nisu imali mogućnost da pristupe aplikaciji.

- Problem su prevazišli tako što su se prijavili na nalog sestre, brata ili nekoga od roditelja. Prema mojim podacima, svi učenici imaju mogućnost da prate nastavu - rekla je Elezova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA