BiH dobila novi saziv Savjeta ministara

  • BiH
  • 10. Feb 2012.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u petak su većinom glasova potvrdili imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH čime je BiH dobila izvršnu vlast 16 mjeseci od izbora.

BiH dobila novi saziv Savjeta ministara

Protiv potvrđivanja imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara bilo je sedam poslanika, a samo glasanje pokazalo je nejedinstvo unutar HDZ BiH.

Tako je protiv bio poslanik ove stranke Niko Lozančić, koji je bio suzdržan 21. januara kada je potvrđeno imenovanje Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara, kojeg je dao upravo HDZ BiH.

Protiv su bili i poslanici opozicionih Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH, PDP-a i DNZ-a, dok je Jerko Ivanković Lijanović, poslanik NS Radom za boljitak, i ovaj put, kao i 21. januara, bio suzdržan.

NS Radom za bojitak je dio vladajuće platforme u FBiH, koju čine još SDP, SDA i HSP.

Novi saziv Vijeća ministara dogovorili su 28. decembra prošle godine lideri HDZ BiH, HDZ 1990, SDS-a, SNSD-a, SDP-a i SDA.

Lozančić je, obrazlažući zašto je protiv, kazao da novi saziv Vijeća ministara šalje poruku ženama da politički lideri imaju toliko povjerenja u žene da su im dopustili da dođu tek na pozicije zamjenika.

"Iz najveće izborne jedinice, iz koje i ja dolazim, nema ministra. Svi članovi Hrvati su isključivo iz Hercegovine, Bošnjaci iz Bosne, a Srbi iz RS. Svi koji smo ostali ili se vratili na svoje dobili smo pljusku političkih lidera", kazao je Lozančić.

Beriz Belkić, poslanik Stranke za BiH, bio je nezadovoljan, jer nema programa Vijeća ministara, dok je Ismeta Dervoz, poslanik SBB-a, zamjerila što novi saziv Vijeća ministara nije vlada eksperata nego su u njoj ostali dokazano nesposobni pojedinci.

Šefik Džaferović, poslanik SDA, kazao je da će, kada se na novoj sjednici Predstavničkog doma bude raspravljalo o Sudu i Tužilaštvu BiH, na istoj strani biti oni koji su glasali za i protiv novog saziva Vijeća ministara, što pokazuje da "nismo u stanju na osnovu izbornih rezultata i ustavne strukture napraviti programsku koaliciju i po njoj djelovati".

Sjednici Predstavničkog doma, kojoj su prisustvovali Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i brojni gosti iz diplomatskog kora, prethodila je sjednica Komisije za izbor Vijeća ministara, koja je većinom glasova dala preporuku za potvrđivanje imenovanja.

Dervozova je ustvrdila da je njihov član Komisije glasao protiv, a ispravila ju je Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH, kazavši da je član Komisije iz SBB-a glasao samo protiv Nikole Špirića, Fuada Kasumovića i Sadika Ahmetovića.

Od devet glasova članova Komisije novi ministar Mirko Šarović je dobio sedam, a Vesna Krstović-Spremo, član Komisije iz PDP-a, glasala je protiv novog ministra Zlatka Lagumdžije.

Primopredaja dužnosti novog i starog saziva Vijeća ministara očekuje se u ponedjeljak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA