Kon: Ako ćemo drastične mere, sada je vreme

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nema više čekanja i da je, ako Srbija planira da uvede drastičnije mjere, sada vrijeme da se o tome odlučuje.

Kon: Ako ćemo drastične mere, sada je vreme
FOTO: Tanjug

On je za list "Danas" rekao da je sada maksimum epidemije i da se plaši još šeste nedelje.

Upitan kakav je njegov lični stav i da li ima potrebe za rigoroznijim ograničenjima, Kon kaže da u Beogradu, koji je posebno ugrožen, mora na bilo koji način da se osigura da se kontakti između građana smanje do maksimuma, ali i da ne može da kaže da li to onda znači i 24-časovnu zabranu kretanja.

Kako je istakao, nema više vremena za pregovore i priču, "jer se sad spasavaju životi".

On dodaje i da je virus mnogo više rasprostranjen nego što se trenutno zna.

"Postoji jedna pozitivna stvar u svemu ovome. Asimptomatske infekcije koje sada otkrivamo na jednoj strani teško se prenose, a na drugoj teoretski je moguće da one ukazuju da virus slabi i da se smanjuje njegova virulencija da izazove bolest. Ako je to slučaj, onda bi to bilo veoma dobro", rekao je Kon.

Upitan šta će biti sa djecom čija su oba roditelja zaražena, Kon kaže da ako su i roditelji i djeca zaraženi, a nema potrebe za hospitalizacijom, može da se razmišlja o strogoj kućnoj izolaciji, i da te porodice ne idu u improvizovane bolnice.

"Problem je ako roditelji moraju u bolnicu. Dobro bi bilo da roditelji unapred razmišljaju o tome i da imaju plan gde će dete smestiti u takvom slučaju. Bez obzira na to što većina misli da neće biti zaraženi, treba planirati unapred", zaključio je Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA