BESPLATNA GIS APLIKACIJA INZA Group-e

  • BiH
  • 18. May 2020.

Aplikacija sa bh. potpisom dostupna institucijama i građanstvu na korištenje, još jedan potez društveno odgovornog poslovanja regionalnog giganta.

BESPLATNA GIS APLIKACIJA INZA Group-e

''INZA Group'' kao regionalni lider u sistemu upravljanja rizicima i nadasve kao društveno odgovorna kompanija, razvila je softver za monitoring korona virusa u Bosni i Hercegovini ali i Evropi.

Interaktivna aplikacija prikazuje statistiku oboljelih od virusa korona u evropskim zemljama u realnom vremenu. GIS aplikaciju je napravio tim inžinjera ''INZA Group-a'', koji dugi niz godina koriste inovacije u poslovanju i prilagođava ih određenoj situaciji.

Omer Dervišbegović Team lider sektora inžinjeringa i GIS administrator pojasnio je šta je namjenu i djelovanje aplikacije

''GIS (Geografski informacioni sistem) je softver koji služi za prikupljanje, pohranu i analizu podataka, te monitoring pojava i procesa radi donošenja najboljih rješenja i planiranja budućih aktivnosti zbog postizanja efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti bilo kojeg procesa. Prednost GIS-a u odnosu na druge alate ogleda se u tome što se sve bitne informacije vezane za određeni objekat ili proces lociraju u prostoru, odnosno na interaktivnim karta, što omogućava kreiranje klastera informacija u prostoru iz kojega se mogu dobiti najbolja rješena u datom trenutku. Pored standardnih 2D i 3D prikaza koristimo i 4D dimenziju, odnosno dimenziju vremena, što znači da pojave i procese na terenu možemo posmatrati i analizirati u realnom vremenu. Samo ovakav pristup "korak ispred", omogućava brzo i efikasno djelovanja u sistemu gdje se informacije sa terena konstantno mijenjaju i pravi veliku razliku o odnosu na standardno, tradicionalo analiziranje pojava i procesa.''

Epidemija koronavirusa je reprezentativan primjer negativne pojave i procesa u društvu koji je izrazito dinamičan proces, gdje se informacije sa terena konstantno mijenjaju i za čiju je analizu i pravovremeno djelovanje neophodan alat koji može u svakom trenutku da prikaže bitne parameter za pojedinca, objekat i regiju u realnom vremenu, pojašnjava Dervišbegović i dodaje:

''Na ovom osnovu kreirali smo internet stranicu/platformu Koronavirus prevencija sa svim neophodnim informacijama o koronavirusu za stanovništvo u koju smo inkorporirali aplikacuju za razmjenu informacija i analizu podataka o koronavirusu. Platforma se bazira na brzoj i efikasnoj razmjeni informacija svih institucija i pojedinaca zaduženih za borbu protiv koronavirusa, koje se automatski pohranjuju, analiziraju i prikazuju u operativnom centru za donošenje odluka i preporuka, koji bi imao sve poterebe informacije (broj i lokacija oboljelih, simptome oboljelih, kontakte oboljelih, stanovništvo u izoloaciji, područja djelovanja epidemiologa, kapacitete zdravstvenih ustanova, stanje medicinske opreme po zdravstvenim ustanovama, stanje medicinskog osoblja, digitalizirane klastere zaraze, itd...u realnom vremenu i prikazane u prostoru pomoću kojih se mogu donjeti najbolje odluke i naredbe za djelovanje u vanrednoj situaciji.''

INZA Group je regionalni lider u oblasti zaštite i spašavanja, izrade Procjena i Planova zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća i upotrebe informacionih sistema u oblasti zaštite i spašavanja, gdje su rizici od masovnih pojava bolesti ljudi i životinja (epidemije) sastavni dio Procjena i Planova.

''Pojavom pandemije koronavirusa, epidemija kao rizik je postao najveći problem ili izazov u savremenom društvu i mi smo ponudili naš "Informacioni sistem za upravljanje rizicima epidemija" , na upotrebu svim organizacijama zaduženim za borbu protiv koronavirusa. To je naš mali doprinos društvu u ovoj kompleksnoj situaciji. GIS aplikacija je prvenstveno namjenjena institucijama koje su zadužene za borbu protiv koronavirusa, ali može da se koristi u bilo kojoj organizaciji kojoj je potreban alat za brz i beskontaktan protok informacija o koronavirusu pojašnjava MSc. Mech. Eng. Senid Osmanković izvršni direktor ''INZA Group-a''

Novoosmišljenu platformu Koronavirus prevencija koju su razvili samo sedam dana nakon proglašenja stanja prirodne nesreće su odmah besplatno ponudili u više od deset javnih institucija iz oblasti medicine i civilne zaštite (zavodima, ministarstvima, domovima zdravlja, koordinacionim tijelima i kriznim štabovima) ali zainteresiranost sa njihove strane je nikakva, pojašnjava direktor INZA Group-a Senid Osmanković i kaže:

''Naš tim je čak inicirao i i online video prezentacije da predstavimo aplikaciju i pojasnimo ukoliko postoje neke nejasnoće, jer platforma ''Koronavirus prevencija'' je razvijena kao sistem prevencije i zaštite medicinskog osoblja, ali i drugog osoblja za efikasniju daljinsku komunikaciju sa potencijalno zaraženim COVID-om 19 . Platforma je namjenjena medicinskom osoblju iz razloga sto je najvise izloženo pandemijskom riziku dobijanja i prenošenja virusa, jer se svakodnevno suočava sa ogromnim brojem potencijalno zaraženih osoba ali nije ograničena samo na medicinsko osoblje već je primjenjiva i za drugo osoblje koje se obavlja aktivnosti kroz panedmiju, pa čak i same građane da šalju informacije nadležnim centrima za borbu protiv pandemije. Platforma "Koronavirus prevencija" također smanjuje primjetno zatrpavanje medicinskih kapaciteta, gdje dolazi do grupisanja i kontakta potencijalno zaraženih sa drugim pacijentima i medicinskim osobljem. Platformu "Koronavirus prevencija" možete pogledati i na našoj zvaničnoj web stranici i društvenim mrežama.''

Ignorisanje resornih institucija, u cilju pomoći stanovništvu i olakšice svim uključenim u borbu s panedmijom ovu kompaniju neće obeshrabriti , jer su i dalje vođeni svojom društvenom odgovornošću i poslovanje prilagodili novonastaloj situaciji u jeku pandemije.

''Istog tog dana kada je proglašeno stanje prirodne nesreće, formirali smo interni krizni štab u INZA grupaciji i prve odluke koje smo donijeli i poduzeli odmah sutradan su se odnosile na uposlenike koji su i naša najveća vrijednost. Organizirali smo, gdje je bilo moguće rad od kuće i 60% naših uposlenika smo na taj način odvojili od timskog rada, ostale smo organizirali da rade u smjenama, i osigurali smo im svu neophodnu zaštitnu opremu i propisali mjere ponašanja na prijedlog i prema uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije i kriznih štabova. Dalji koraci prilagođavanja pandemijskoj situaciji su bili koraci ka korespondenciji sa partnerima i kako i na koji način nastaviti efikasnu saradnju bez utjecaja na nastavak zajedničke saradnje i definisanje konkretnih operativnih mjera za djelovanje sa partnerima. Što se tiče nastavka poslovanja u toku pandemije i priprema za još teži period poslovanja, koji svi stručnjaci svijeta predviđaju nakon pandemije, mi tako i svoje poslovanje prirodno prilagođavamo trenutnoj situaciji a i svakako pored izrađeno srednjeročnog plana poslovanja, koji se zasniva na poslovanju u pandemijskom vremenu, radimo i na pripremi dugoročnog plana poslovanja nakon pandemije '', kaže izvršni direktor ove kompanije Senid Osmanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    12°C
  • 05:00

    10°C
  • 08:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

139 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI