Gorivo u Srpskoj od danas skuplje za 10 feninga

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj litar goriva od danas će biti skuplji od pet do deset feninga, a nove cijene su najviše u posljednjih 15 godina, potvrdio je predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Republike Srpske Vukašin Vojnović.

Gorivo u Srpskoj od danas skuplje za 10 feninga
On je dodao da je glavni razlog za poskupljenje na benzinskim pumpama rast rafinerijskih cena. Vojinović je rekao da će u proseku gorivo poskupeti za osam feninga po litru, što će dovesti do toga da će, na primer, na benzinskim pumpama "Petrola" umesto dosadašnjih 2,43 KM, od sada za litar goriva biti potrebno i 2,50 maraka.

On je naveo da će, iako cene na benzinskim pumpama juče nisu bile formirane, od danas "evrodizel" koštati od 2,45 do 2,5 maraka, a benzin od 2,40 do 2,45 KM.

Vojinović je naglasio da će prema prognozama i dešavanjima u svetu cene goriva u idućem periodu imati trend bržeg rasta.

"Ako se nastavi nepovoljna situacija i dalji rast cena u rafinerijama, cena litre goriva u idućem mesecu u Srpskoj će dostići i tri marke", rekao je Vojnović.

U Pokretu potrošača Republike Srpske navode da je poskupljenje na benzinskim pumpama neopravdano, te da bi stalni rast cena goriva mogao za sobom povući talas poskupljenja životnih namirnica.

Sirova nafta juče je u Njujorku pojeftinila i sada barel košta nešto više od 100 dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    17°C
  • 11:00

    20°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

63 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI