Ukupno slučajeva
522 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

"Prosvjeta" Bijeljina: Prave i trajne vrijednosti su pravoslavna vjera, srpski jezik i ćiriličko pismo

Dan slovenske pismenosti i kulture u većini slovenskih zemalja (Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Bugarskoj, Ukrajini, Crnoj Gori) obilježava se 24. maja u znak podsjećanja na značajan datum kada su 863. godine svetitelji Ćirilo i Metodije, na poziv kneza Rastislava, krenuli u Moravsku da među zapadnim Slovenima šire hrišćanstvo i pismenost. Tim povodom Gradski odbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ u Bijeljini nekoliko posljednjih godina u svoj program rada za mjesec maj uključuje i organizovanje Dana ćirilice da bi ukazao na sve izraženije ugrožavanje ćiriličkog pisma i na mjere koje bi trebalo preduzimati da se ono zaustavi.

BIJELJINA

- Uprkos činjenici što je ćiriličko pismo u svojoj dugoj istoriji preživjelo nekoliko zabrana od strane neprijatelja srpskog naroda, krajem XX i u prvim decenijama XXI vijeka došlo je ponovo do njegovog ozbiljnog ugrožavanja. Pod uticajem globalizacije, otpočelo je potiskivanje ćirilice perfidnijim metodama: tvrdnjama da je latinica praktičnije pismo, da je ono mnogo pogodnije za savremenu komunikaciju putem društvenih mreža, da se njime služi ogroman broj stanovnika planete Zemlje. Međutim, ni jedan od tih navoda nije održiv, jer ćiriličko pismo zadovoljava sve kriterijume upotrebe i u najmodernijoj komunikacijskoj tehnologiji, navode iz SPKD "Prosvjeta" Bijeljina.

Iz "Prosvjete" ističu da problem zamjene ćirlice latinicom nije toliko u moći stranog faktora koliko u neodgovornosti Srba koji olako prihvatju tuđe, a odriču se svoga.

- Latinica jeste kod nas dugo u upotrebi, ali ona nije srpsko pismo. Mada je u Srbiji i u Republici Srpskoj ćirilica službeno pismo, u praktičnoj upotrebi latinica ima aposlutnu prevlast. U to se lako uvjeriti ako se pogledaju nazivi firmi u bilo kom većem naselju u Srbiji i Republici Srpskoj, a slična je situacija i u pogledu zastupljenosti latiničkog pisma u novnskim ustanovama i izdavačkim kućama.

Prošle godine je za Dan ćirilice SPKD „Prosvjeta", u saradnji sa Tehničkom školom „Mihailo Pupin" u Bijeljini, u jednom dijelu našeg grada organizovala popisivanje firmi čiji su nazivi ispisani ćirilicom. Po obavljenom poslu, dobili su porazne rezultate.

- U ulicama koje su sa tom namjerom pregledane ustanovljeno je da je ćirilicom ispisane nazive imalo samo 25 firmi. Na svečanosti organizovanoj prošle godine na Dan ćirilice učenici Tehničke škole su prisutnima uspješno prezentovali rezultate svoga istraživanja, a SPKD „Prosvjeta" je vlasnicima firmi u znak zahvalnosti dodijelila priznanja. Prisutni vlasnici firmi bili su oduševljeni zbog javne pohvale za čuvanje našeg pisma. Stoga aktivnosti na prikupljanju podataka o tome koliko se u našem gradu poštuju zakonske odredbe o upotrebi ćirilice kao službenog pisma treba nastaviti čim se za to steknu uslovi - kažu u "Prosvjeti" i dodaju...

- Jedan od najvažnijih zadatka srpskog naroda je da čuva svoj jezik i svoje pismo. Bez obzira na sve složeniju situaciju u pogledu položaja našeg pisma uvjereni smo da u našem narodu ima dovoljno umnih ljudi koji nikada neće pristati da se odreknu svoga pisma na kome su napisani brojni vrijedni spomenici kulture koji nas čine prepoznatljivim u kulturnoj zajednici evropskih naroda. Nas Srbe, kao i druge male narode, u civilizovnom svijetu mogu održati samo prave i trajne vrijednosti a to su: pravoslavna vjera, srpski jezik i ćiriličko pismo.