Dodik: Očekivana presuda Haškog tribunala

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da je presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima za udruženi zločinački poduhvat bila očekivana.

Dodik: Očekivana presuda Haškog tribunala

"Sud je doneo svoju odluku, očigledna je činjenica da svi napori koji su uloženi ovde da se pokaže da su Srbi bili stradalnici na ovaj način je dobilo i sudski epilog. Ja ne mogu da komentarišem odluku Suda u tom pogledu, ali činjenica je da je osuđen Ante Gotovina, koji je bio veoma blizak politčkom i vojnom rukovodstvu iz tog vremena Hrvatske, što govori o tome i potrebi da se skine sterotip da su samo Srbi vodili organizoovan rat a da su ostali to radili pojedinačno", rekao je novinarima u Banja Luci Dodik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On kaže da je očigledno da je Gotovina direktno slušao naloge tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. "Njegova osuda govori o tome da je Hrvatska imala pristup iz tog ratnog vremena koji je za svaku osudu", rekao je Dodik.

Praveći paralelu između haških presuda i Suda BiH, Dodik je rekao da je Haški tribunal u ovom slučaju za zločine nad Srbima izrekao kaznu zatvora u trajanju od 24 godine (Anti Gotovini), a "vidi se da Sud BiH za učešće u manjim zločinima, ako se to uopšte može meriti, ima neujednačenu praksu i da izriče daleko veće kazne".

Sudsko veće Haškog tribunala osudilo je Antu Gotovinu na 24 ,Mladena Markača na 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak oslobođen po svimtačkama optužnice. Gotovina i Markač optuženi su za udruženi zločinački poduhvat,ubistva, progon, pljačku srpskog civilnog stanovništva u Krajini tokom i nakonoperacije "Oluja" 1995.godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA