Lokalni izbori u BiH pomjereni na 15. novembar, nejasnoće oko datuma

  • BiH
  • 23. May 2020
  • 1158

Centralna izborna komisija (CIK) odložila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije osiguran, rečeno je u subotu, 23. maja, na konferenciji za novinare.

BiH

"S obzirom da sredstva nisu obezbjeđena bili smo prinuđeni primjeniti odredbe (14/12) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prema kojem je CIK ovlašten donijeti odluku o odgađanju izbora", rekla je novinarima predsjednica Komisije Vanja Bjelica - Prutina.

Prema Izbornom zakonu, ukoliko se izbori odgađaju, kako je objasila Bjelica-Prutina, oni moraju biti održani u narednih trideset dana.

Kako taj rok pada u srijedu, 4. novembra, a izbori se održavaju nedjeljom na koju pada vjerski praznik, pomjeraju se za 15. novembar."Prvi put se desilo da su izbori u BiH odgođeni", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije i predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom", koja prati izborne procese u BiH.

Šta predviđa Izborni zakon

"Izbornim zakonom nije jasno predviđeno odgađanje cjelokupnih izbora kao što je ovaj sad slučaj", napominje Šehić.

"Izbornim zakonom je predviđeno da se izbori mogu odgoditi ukoliko se na određenom izbornom mjestu ili izbornoj jedinici nije moguće provesti izbore na dan kad su redovni izbori. U zakonu jasno stoji da može, s tim da se ti odgođeni izbori moraju obaviti sedam dana najranije, a najkasnije mjesec dana nakon dana redovnih izbora", kaže Šehić i dodaje da mu nije jasan datum 15. novembar, jer, kaže on, CIK je mogao organizovati izbore i prije nego što istekne mjesec dana.

Lokalni izbori su prethodno bili raspisani za 4. oktobar. No, u petak, 22. maja, istekao je rok predviđen Izbornim zakonom BiH da se osigura novac za njihovo održavanje.