Kim ponovo u javnosti, podiže borbenu gotovost?

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un iznio je na sastanku sa vojnim liderima novi plan za podizanje nuklearnih kapaciteta zemlje, javila je državna agencija KCNA.

REGION I SVIJET
FOTO: Tanjug/AP

Sastanak Odbora za vojna pitanja vladajuće Radničke partije je prvo pojavljivanje u javnosti sjevernokorejskog lidera otkako je 2. maja prisustvovao svečanom otvaranju fabrike za proizvodnju đubriva, nakon višenedeljnih spekulacija u svjetskim medijima o njegovom zdravlju.

Na fotografiji koju je danas agenciji proslijedila vlada vidi se kako Kim govori na sastanku.

CNN navodi da fotografija nije datirana i da se njena autentičnost ne može potvrditi.

KCNA nije izvijestila o detaljima sastanka, ali je navelada su preduzete "Ključne mjere za značajno povećanje sposobnosti artiljerijskih jedinica Korejske narodne armije", kao i akcije kojima su strateške vojne snage stavljene u visok stepen pripravnosti".

U izvkeštaju se navodi da je Kim na sastanku potpisao sedam naredbi.

Naredbe se, prema izvještaju, odnose na povećanje odgovornosti i uloge najvećih vojnih obrazovnih institucija, reorganizaciju i vojnog komandnog sistema i unapređenja oficira na komandnim pozicijama.

"Sastanak je istorijska prekretnica od velikog zančaja za podizanje borbene gotovosti revolucionarnih oružanih snaga", navela je KCNA.

Svjetski mediji su tokom aprila spekulisali o Kimovom zdravlju, tvrdeći da se on nakon neuspjele operacije nalazi u životnoj opasnosti ili da je mrtav.

Kim Džong Un pojavio se 2. maja u javnosti prvi put poslije 20 dana pošto je prisustvovao ceremoniji otvaranja jedne fabrike sjeverno od Pjongjanga, nakon čega se ponovo povukao iz javnosti.