U Italiji buknula "movida"

I u Italiji je u prvom vikendu nakon popuštanja sigurnosnih mera protiv koronavirusa "movida“ buknula ponegde kao nezaustavljiv šumski požar.

REGION I SVIJET

"Nemali je broj mesta gde su se građani, posebno mladi, poneli kao - s oproštenjem rečeno - pušteni s lanca, ne mareći za zabrane okupljanja, za 'socijalnu', naime fizičku distancu od barem jednog metra, za obavezu nošenja hirurške maske, za zabranu konzumiranja pića na ulici", piše Inoslav Bešker za "Euractiv".

"Movida" je praktički eksplodirala u Napulju u noći sa subote na nedjelju. Gradske rive bile su prepune, automobili se naprosto nisu mogli probiti do 4 ujutro, satima pošto su kafići zatvoreni u 23. mladi su koristili - kako pokazuje snimak koji objavljuje la "Repubblica" na svom portalu - i automobil opštinske policije kao priručni šank, dok su policajci patrolirali peške.

Jedan od pripitih, razljućen što ga policajci pitaju za dokumente, sam je šakama i nogama poslao dvojicu njih u bolnicu. Napulj je, da ne zaboravimo, glavni grad Kampanije, oblasti čiji je predsjednik Đuzepe De Luka jedini odbio dogovor s Vladom o popuštanju karantina i koji je zapretio da će zabraniti pristup ostalm Italijanima u svoju regiju, jer bi mu mogli biti zdravstvena opasnost.

Slične su scene - gomile mladih uglavnom bez maski - zabeležene u Veroni blizu Arene, u Torinu duž obala Pada...

Italijanska vlada mere je popustila uslovno, u nadi da će se građani nastaviti ponašati odgovorno, ali i zapretila da će ih uvesti nazad u tili čas počne li ponovo rasti broj zaraženih, odnosno smrtno stradalih.

Neke su mere i sami, ne čekajući Vladu, ponovo uveli neki opštinski načelnici. U Perugi je, posle gomilanja mladih u petak, gradonačelnik naredio da se svi lokali zatvore u 21 sat sve do 7 juna. U Pizi je "kafanski policijski sat" određen od ponoći, ali opet bez učinka, jer mladi i nakon toga ostaju nagruvani u centru, ne mareći za zabrane, za oprez, za opasnost. I tako dalje.

U nedjelju je popuštanje mera i u Vatikanu omogućilo Papi da s prozora Apostolske palate prvi put nakon nekoliko nedelja izmoli Kraljicu neba pred vernicima a ne pred prisilno pustim Trgom Svetog Petra.

S obzirom na dalji program popuštanja, italijanska Vlada, s jedne strane, poziva turiste iz drugih zemalja, ponajprije iz Nemačke i Velike Britanije, da ovo leto dođu u Italiju, a s druge preporučuje svojim građanima da ne letuju u inostranstvu, da se ne izlažu opasnostima drugde, gde zdravstvo navodno nije tako dobro kao u Italiji.

Usput, u Italiji i dalje dnevno od kovida 19 umire oko sto i više osoba, a ukupan broj mrtvih je među najvišima u svijetu.