Minimalac još na čekanju

Na obećani minimalac u Srpskoj još čeka većina radnika koji zbog pandemije virusa korona nisu radili u aprilu, a do sada je po tom osnovu završena obrada zahtjeva za oko 13.000 zaposlenih.

Minimalac još na čekanju

U Poreskoj upravi RS navode da, u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona, zaprimaju zahtjeve pravnih lica i preduzetnika i utvrđuju da li ostvaruju pravo za isplatu najniže plate za april i uplatu doprinosa na tu najnižu platu.

- Do sada smo za isplatu najniže plate za april obradili zahtjeve na iznos od oko deset miliona KM za oko 13.000 radnika i te podatke smo proslijedili Fondu solidarnosti koji već vrši isplate - rekao je direktor Poreske uprave Goran Maričić.

Naglasio je da službenici ove uprave rade u dvije smjene i u dane vikenda kako bi što prije izvršili svoju obavezu.

- Uspjeli smo obraditi većinu do sada pristiglih zahtjeva poreskih obveznika, a koji se nalaze na spiskovima koje dostavljaju nadležna ministarstva - rekao je Maričić.

Prema računici Ministarstva privrede i preduzetništva RS, ukupan broj zaposlenih koji nisu radili u aprilu je 68.603, dok ukupne obaveze za minimalnu bruto platu za njih iznose više od 53 miliona maraka.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić kaže za "Glas Srpske" da minimalac čeka oko 30.000 radnika iz te branše.

- Iako je bilo najavljeno da će najniža plata za april biti isplaćena do kraja maja, teško da će se to obistiniti, što pomalo stvara nervozu i neizvjesnost kod zaposlenih. Iako su mnogi počeli da rade, očigledno je da je posla mnogo manje i da radnici jedva sastavljaju kraj s krajem - rekao je Tatić.

U Uniji udruženja poslodavaca RS smatraju da su administrativne procedure usporile proces isplate najniže plate za protekli mjesec, ali da će sve biti završeno u predviđenom roku.

- Bila je neophodna registracija u Ministarstvu privrede, a potom slanje zahtjeva Poreskoj upravi. Rok za podnošenje zahtjeva je 10. jun, tako da vjerujem da je svim poslodavcima u interesu da sve završe do tog datuma - rekao je predsjednik Unije Saša Trivić.

Apel

U Poreskoj upravi RS apeluju na poreske obveznike koji ispunjavaju uslove iz Uredbe o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona, a koji se tiču isplate najniže plate i doprinosa za april 2020. godine, da što prije podnesu pisanu izjavu sa zahtjevom na kojem će navesti i brojeve tekućih računa radnika.

Navode da je cilj da što prije budu isplaćene plate za april za preostali broj obveznika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA