Bolnica "Sveti Vračevi": Laboratorija za virusologiju ne radi komercijalne testove

Laboratorija za virusologiju koja je u maju otvorena u Bijeljini omogućila je građanima Semberije, Majevice i Birča brže testiranje i rano otkrivanje virusa korona, a u ovoj laboratoriji za sada ne rade komercijalne testove.

BIJELJINA

Iz Bolnice "Sveti vračevi" navode da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i dalje jedina ustanova u Srpskoj koja je ovlaštena da radi komercijalne testove na virus korona.

Laboratorija za virusologiju u Bijeljini ovlaštena je da testira pacijente koji prođu kroz infektološku ambulantu bolnice u gradu ili pacijente koji su prošli kroz Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja, sa uputnicom epidemiologa.Rade testove osobama koje su suspektne na virus korona, kontakte sa pozitivnim na virus korona, kao i kontrolne testove, a uzorci koji u laboratoriju stignu do 9.00 časova, obrađuju se isti dan.

U bijeljinskoj laboratoriji rade mikrobiolog, dva molekularna biologa i laboratorijski tehničar, a radi se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Evropskog centra za kontrolu bolesti i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Osim detektovanja korona virusa, PCR aparat će bijeljinskoj bolnici omogućiti široku primjenu u kliničkoj mikrobiologiji i dijagnostikovanju niza infektivnih bolesti.Iz bolnice navode da će biti omogućeno otkrivanje seksualno prenosivih bolesti, detektovanje hlamidije kao jednog od sve češćih uzročnika steriliteta, zatim hepatitisa B, C i HIV-a.