Vlada ove zemlje najavila kraj maski u školama i radnjama

Austrijska vlada najavila je danas dalje popuštanje mjera uvedenih usljed pandemije korona virusa, koje od 15.juna predviđa i ukidanje obaveze nošenja maski na brojnim mjestima, kao što su škole i prodavnice.

REGION I SVIJET
FOTO: Getty Images

Maske će morati od tada da se nose samo još u gradskom prevozu, u apotekama, te i kod uslužnih djelatnosti kod kojih nije moguće održati odstojanje od jednog metra, kao što su frizeri.

Vlada je dalje, kako je prenio kancelar Sebastijan Kurc, odlučila i da donese dalje olakšice za gastronomiju - produženje radnog vremena do jedan sat, i ukidanje ograničenja broja gostiju za jednim stolom.

Između stolova moraće i dalje da se ostavi prostor od najmanje jednog metra, a kolike grupe ljudi će sjediti za stolom odlučiće ugostiteljs sa gostima, objašnjeno je na konferenciji za štampu.

Razlog za dalje popuštanje mjera je, prema njegovim riječima, dalje smanjenje broja novih zaraza.

- Nalazimo se na dobrom putu. Građani su podnijeli veliku žrtvu i omogućili da danas stojimo tako dobro - rekao je on dodajući da će dalji moto biti "manje pravila, više samoodgovornosti".

Kurc je ukazao da vlada i dalje preporučuje nošenje maski tamo gdje ima veće okupljanje ljudi, gdje je tijesno.

On je rekao da je niskom stopom zaraze opasnost od oboljenja postala manja, ali ističe da je još duga borba protiv korona virusa.

- Znamo da će nas ovaj virus još pozabaviti sve dok ne bude bilo vakcine ili lijeka. Nadam se da će to biti za par mjeseci, ali moglo bi potrajati i par godina - naglasio je Kurc.

I ministar zdravlja Rudolf Anšober ističe da se svijet još uvijek nalazi usred pandemije, te da broj infekcija može onoliko brzo koliko sada pada, ponovo porasti.

Rekao je da je druga faza popuštanja mjera bila jedna vrsta eksperimenta sa četiri velika koraka ponovnog otvaranja.

Dalja strategija je "tri puta 24", a to, kako je objasnio, znači da se u roku od 24 sata treba testirati, u roku od 24 sata rezultati saopšteni i u daljih 24 sata sprovesti utvrđivanje kontakata u slučaju zaraze.

Vicekancelar Verner Kogler rekao je da će ukidanje maski značiti za mnoge zasukivanje rukava, jer će ponovo dobijena sloboda omogućiti veće posvećivanje privredi i zapošljavanju.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je da će i za policajce biti ukinuta obaveza nošenja maski, ali da će nastaviti da podržava zdravstvene vlasti u utvrđivanju kontakata oboljelih.