Kale iz afričke močvare u semberskim cvijetnjacima

Na prostoru Semberije sve više je onih koji se bave proizvodnjom cvijeća, što omogućava i solidnu zaradu.

Kale iz afričke močvare u semberskim cvijetnjacima
FOTO: RAS Srbija

Borka Radovanović iz semberskog sela Velika Obarska opredijelila se za uzgoj kala. Proizvodnju ovog raskošnog cvijeća pokrenula je prije četiri godine, a uzgaja ih u dva plastenika.

Cvijet koji je simbol vjenčanja i rađanja i koji je stigao u Evropu iz močvarnih dijelova južne Afrike, uspješno se uzgaja i u Semberiji.

U početku su kale bile samo za "njenu dušu", a poklanjala ih je rodbini i prijateljima. Kasnije je odlučila da proširi posao i ostvari dodatni prihod u svom domaćinstvu.

Iako je Borka najviše angažovana oko ovog cvijeća, u pomoć joj priteknu i ostali članovi porodice.

Plodna zemlja

Borka kaže da je semberska zemlja plodna za sve, pa i za kale.

-Ali koliko je lijep, ovaj cvijet i zahtjevan. Traži neprekidnu pažnju i veliku ljubav. Mora se mnogo vremena provoditi u stakleniku. Cvijeće ne zna za praznik ili vikend. Redovno orezivanje, zalivanje, prihranjivanje, uzimljavanje, otopljavanje, sve se mora raditi kako bi se biljka očuvala u što boljoj kondiciji - objašnjava Borka.

Najmanje tri do četiri puta dnevno mora se pogledati, kaže Borka, i preduzeti sve što je neophodno, jer tek tada se dobija taj predivni cvijet.

Riječ stručnjaka

Ona ističe da se preporuke stručnjaka moraju poštovati.

-Imam odlične saradnike iz Srbije koji se bave ovom proizvodnjom dugi niz godina i od njih nabavljam hibridne sadnice. Čitam literaturu i pratim najnovija dostignuća na internetu, ali zaista mislim da je presudna ljubav prema cvijeću - kaže ova cvjećarka.

Neophodno je tokom cijele godine preduzimati agrotehničke mjere.

-Važno je i kakvo sjeme i zemlju imate. Nabavljam kvalitetno i provjereno seme i zemlju, a u rasadniku sam svaki dan. Posebno se mora voditi računa o temperaturnim oscilacijama - ističe Borka.

Kale se sade od juna do septembra jer u tom periodu miruju, ne cvjetaju. Ako je plastenička proizvodnja onda kale za prodaju stižu početkom marta, a ako su kasne onda sredinom aprila. Njihova vegetacija traje do kraja juna.

Borka ističe da, iako nije jedina koja se bavi proizvodnjom ovog cvijeća u Semberiji, ne strahuje od konkurencije. Ova vrijedna žena spojila je lijepo i korisno, ali sa mnogo truda i ljubavi ne izostaju ni rezultati.

Borkine kale mogu se kupiti u bijeljinskim cvjećarama i na zelenoj pijaci, a cvijet se prodaje po cijeni od jedne do dvije konvertibilne marke.

Simbol vjenčanja i rađanja

Borka u svom stakleniku trenutno ima oko 400 sadnica. U protekle četiri godine proizvela je blizu 4.000 biljaka. Kala je kroz vijekove imala različita duhovna i emotivna simbolička značenja, a svojom raskošnom ljepotom bila je inspiracija mnogim umjetnicima.

-Ovaj tradicionalni simbol vjenčanja, ponovnog rađanja, ali i žalosti, mnogim proizvođačima cvijeća osim nadahnuća predstavlja i sigurnu egzistenciju - kaže Borka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA