Tramp: Ako demonstranti pređu ogradu susrešće se sa psima i oružjem

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je danas da će se demonstranti koji protestuju zbog ubistva Džordža Lojda susresti sa "najopasnijim psima i oružjem" ako preskoče ili probiju ogradu oko Bijele kuće.

REGION I SVIJET
FOTO: Tanjug

"Velika masa ljudi, profesionalno organizovana, ali niko nije probio ogradu. Da su to uradili susreli bi se sa izuteno opasnim psima i najopasnijim oružjem. Mnogi agenti tajne službe samo su čekali takav trenutak", naveo je Tramp.

Tramp je u nizu objava na Twitteru pozvao pristalice da se večeras okupe ispred Bijele kuće.

Tramp je pohvalio američku tajnu službu u Bijeloj kući rekavši da su odlično odradili posao.

"Bio sam unutra, pratio sam svaki potez i zaista sam se osjećao sigurno", napisao je Tramp.

Američki predsjednik optužio je gradonačelnika Vašingtona Murijel Bauzer da je odbila da pošalje policiju da pomogne tajnoj službi, iako je list "Vašington post" kasnije objavio da su policajci pomogli u kontroli naknadnih okupljanja.

Tamnoputi Lojd je umro u bolnici nakon što mu bijeli policajac stao koljenom na vrat, uprkos tome što se žalio da ne može da diše.

NJegova smrt u Mineapolisu u ponedjeljak 25. maja izazvala je proteste u mnogim gradovima širom SAD, uključujući Vašington.

Bijela kuća privremeno je bila blokirana nakon što se više stotina ljudi okupilo na Trgu Lafajet preko puta predsjedničke rezidencije.

Demonstranti su se u jednom momentu razišli, ali su se onda opet okupili kada je došlo do guranja sa policijom.

Tramp je juče izazvao osude i opomenu "Tvitera" nakon što je objavio komentar da "pljačka vodi pucnjavi", sugerišući da će na demonstrante lopove i pljačkaše biti otvorena vatra.

U gradu Portlandu u Oregonu došlo je do opšte pucnjave i pljačke kada su demonstranti zapalili sjedište policije, napali nekoliko banaka i opljačkali luksuzne prodavnice kao što je "Luj Viton". Demonstranti su razbijali izloge i crtali anarhističke simbole na zgradama.

U Mineapolisu su pljačkali prodavnice i palili banke, benzinske stanice i sjedišta policije, dok je policija u Hjustonu, u Teksasu, uhapsila oko 200 ljudi.