"Kondir majke Jugović" - Veliko priznanje za Udruženje žena "Rudar" iz Ugljevika

Ovo udruženje „predstavlja porodicu kao najvažniji stub društva“ i radi na njenom jačanju, ali i ukazivanju na potrebu solidarnosti i humanitarnog rada i to po drevnom srpskom lepom običaju „da ne zna levica šta daje desnica i obrnuto“

"Kondir majke Jugović" - Veliko priznanje za Udruženje žena "Rudar" iz Ugljevika

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika će, kako kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća, inače zamenik nereralnog direktora Kliničkog centra Srbije u Beogradu, da povodom predstojeće manifestcaije „Vidovdanska loza", visokim priznanjem „Kondir majke Jugović" da nagradi Udruženje žena „Rudar" u Ugljeviku, koje, ne samo humanitranim radom, već i mnogob rojnim akcijama na promociji i očuvanju našeg kulturnoh blaga, običaja, navika, dalo veliki pečat, ne samo Ugljeviku i podmajevičkom kraju, već i Republici Srpskoj i čitavom srpskom rodu.

Ovo udruženje, kaže ugledni akademik i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, „ predstavlja porodicu kao najvažniji stub društva" i radi na njenom jačanju, ali i ukazivanju na potrebu solidarnosti i humanitarnog rada i to po drevnom srpskom lepom običaju „da ne zna levica šta daje levica i obrnuto".

Jelena Spasojević je na čelu tog Udruženja, koje je, odavno, neizostavni deo miljea drištvenog života u Ugljeviku, ali i u drigim delovima RS, sa sjajnim kontaktima, pre svega u matici Srbiji, ali i u drugim zemljama, čiji su gradovi veliki prijatelji Ugljevika.

Petra Perić je mešu najagilnim aktiviskinjama, a ona ističe da se to može reći za većinu žena, bez obzira na godine, „jer neke dragoceno pomažu svojom energijom i svežim idejama, a neke bogatim iskustvom".

- Uspeli smo da sprovedemo mnoge humanitarne akcije, ali i da pokažemo da bolje i zdravije hrane nema od one koje su spremale naše staramajke, pa ta jela i te recepte rado delimo -kaže Petra.

-Našu kulturnu baštinu, čiji su deo i ručni radovi, rado predstavljamo na raznim manifestacijama, i van Ugljevika, na sajmovima, bazarima, kao i drevna pića, poslastice, med, suve šljive, slatko, džem, pekmez, „ljute" rakije, od svih vrsta voća, a znamo i dobro da zapevamo onamo kako je to činjeno u našem zavičaju u davna vremena.

Ovdašnje Udruženje, kako kažu u njemu, „i želi da bude od pomoći u ovom vremenu, ali i da ga obogati blagodetima i prošlih vremena, koje čuvaju ljubomorno i šire na sve strane".

Mnoge ovdašnje žene, kroz više od vek rada rudnika, bila su, ne samo domaćice rudara, već i one koje su činile značajnu ulogu u društvenom životu Ugljevika, koji je, pre više decenija, kao i danas bio jedan od najrazvijenijih gradova, ne samo na levoj obali Drine.Ugalj, vele, jeste podigao ovaj kraj, „ali ne propuštaju ulogu drugih vrsta proizvodnji, kao i ulogu aktivista kao što su žene iz ovog Udruženja gradu milog".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA