Završeno ročište o određivanju pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću

  • BiH
  • 31. May 2020.

Nakon sedam sati izlaganja tužioca i odbrane, jutros je završeno ročište u Sudu BiH nakon kojeg bi trebalo da bude odlučeno o pritvoru za Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspedovang direktora FCUZ-a, i Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina", osumnjičenih u aferi dopreme 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Završeno ročište o određivanju pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću

Tužilaštvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje nagrade, trgovinu utjecajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za krivotvorenje službene isprave.

Troje tužilaca Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić iznijeli su argumentaciju pred Tatjanu Kosović, sutkinju za prethodni postupak, a među materijalnim dokazima našla se i viber komunikacija koja je prema tvrdnjama optužbe izvučena iz premijerovog mobitela koji je prema sudskoj naredbi od njega oduzet nekoliko dana ranije. Kako je rečeno dio poruka je obrisan kada je otvorena istraga.

Radi se, kako se moglo čuti u sudnici državnog suda o krunskom dokazu, na kojem uz iskaze na desetine svjedoka počiva slučaj tužilaštva. Kako su tužioci predočili sudiji vodeći se Zakonom o krivičnom postupku mjera jednomjesečnog pritvora za premijera Novalića, Solaka i Hodžica zatražena je zbog bojazni da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i postojanja realne mogućnosti da će boravkom na slobodi biti u mogućnosti da sakriju ili unište dokaze.

Tužioci su se fokusirali i na prebacivanje novca Federalnoj upravi civilne zaštite, a koja je zatim novac uplatila "Srebrenoj malini" za kupovinu respiratora. Optužba tvrdi da je Hodžić pokušavao pronaći što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protivpravnu imovinsku korist.

Kao pritvorski razlog tužilaštvo je navelo i posljdnju tačku koja se tiče mogućnosti određivanja pritvora, a to je da bi njihovo puštanje na slobodu moglo dovesti do uznemirenja javnosti.

Uz vještačenje samih ventilatora, prema tužilačkoj tvdnji urađena je i analiza dokumentacije koja je izuzeta od osumnjičenih te njihovih saradnika, a takođe je urađena i finansijska istraga odnosno praćen je trag novca koji je korišten tokom malverzacije.

Branioci osumnjičenih Nikica Gržić, Vasvija Vidović, Kadrija Kolić i Muhidin Kapo u svom obraćanju sudu naveli su da njihovi klijenti nisu odgovrni za krivična djela za koja se sumnjiče te da se protive određivanju mjere pritvora po svim pritvorskim razlozima, jer za to nema zakonskog uporišta te da se radi o politički motiviranom procesu.

Advokat premijera Novalića Vasvija Vidović navela je da je njen klijent nezakonito zadržan u prostorijama SIPA-e te da je Tužilaštvo u petak trebalo predložiti pritvor, jer su ga tužioci u ovoj policijskoj agenciji saslušavali, a ne istražitelji.

Dodala je da nema nijednog dokaza da je Novalić zloupotrijebio položaj te da kod tužilaštva ne postoji jasan činjenični opis ko je i kako primio dar, odnosno novac.

Navela je i da Sud BiH može donijeti istorijsku odluku, ali i da može imati nesagledive posljedice po funkcionisanje FBiH jer može izazvati haos ako pritvori Novalića, jer on "potpisuje isplatu penzija i invalidnina".

- Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine prihvati prijedlog Tužilaštva BiH da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću odredi jednomjesečni pritvor, u Federaciji BiH će doći do uznemirenja javnosti, ali ne na način na koji to tvrdi Tužilaštvo BiH, nego zbog posljedica koje takva odluka sa sobom nosi po cjelokupni život u ovom entitetu - dodao je advokat Gržić.

Što se tiče međusobnih kontakata između Hodžića i Novalića, Vidović je kazala da su imali desetominutni razgovor u kabinetu te jedan telefonski razgovor nakon toga.

Novalić se takođe obratio Sudu te je naveo da je "isfrustriran postupkom Tužilaštva BiH i da ništa nije jeo niti pio od četvrtka".

Odluka da li će Novalić, Solak i Hodžić biti zadržani mjesec u pritvorskoj jedinici će biti naknadno saopštena.(avaz.ba)

Novalić u sudnici: Ako se dokaže ono što tvrdi Tužilaštvo presudit ću sam sebi

Nakon što su advokati iznijeli zbog čega se protive prijedlogu Tužilaštva BiH da osumnjičenima u aferi "Respiratori" bude određen jednomjesečni pritvor, u Sudu BiH kratko su se obratili premijer FBiH Fadil Novalić i suspendovani direkotr FUCZ-a Fahrudin Solak.

"Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona? Nemam potrebu da se bavim ovim glupostima, ovo o čemu govore iz Tužilaštva BiH je nemoguće, ovo je bio javni novac koji je usmjeren na drugu stranu.

Tužioci su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH, ovo nije istina. Kako je Njutn kazao: 'Ne može se dokazati događaj koji se nije desio'. Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud suditi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek", kazao je Novalić.

Njegovi advokati istakli su da bi ovaj postupak bio pravedan i pravičan samo ukoliko bi se ispitale sve javne nabavke u vrijeme pandemije, a ne samo ova.Solakovi advokati su predložili da se umjesto pritvora odrede mjere zabrane, a on je poručio da će se prodržavati svih odluka Suda."Cijeli svoj radni vijek radim u skladu sa zakonom. Kad sam prije šest godina došao u FUCZ zatekao sam loše stanje, imali smo samo jednu lopatu, a danas smo itekako uspješni u svom poslovanju", rekao je Solak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA