Tramp mobilisao vojsku: Raspoređujem hiljade i hiljade naoružanih vojnika

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je mobilizaciju pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće. Prethodno, policija, Tajna služba i vojska raščistili su okolinu Bijele kuće od demonstranata.

REGION I SVIJET
FOTO: Tanjug/AP

"Ja sam vaš predsjednik mira i reda i saveznik svih miroljubivih demonstranata", rekao jeTramp, navodeći da je Amerika "pod opsadom aktera loših namjera".

"Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i uništavanje imovine", rekao je Tramp.

Američki predsjednik je odmah poslije obraćanja naciji otišao do obližnje crkve Svetog Džona, koja se prethodne noći našla na meti demonstranata.

Tramp se, sa nekolicinom saradnika, nakratko zadržao ispred crkve držeći u ruci primjerak Biblije.

Tramp je ovu odluku donio u skladu sa Zakonom iz1807. godine, kojim se omoguća varaspoređivanje američke vojske na teritoriji SAD i protiv američkih državljana. Posljednji put, vlasti su posegnule za ovim aktom 1992. godine u pokušaju da zaustave nerede poslije ubistva Rodnija Kinga.

Patrone suzavca i policajci u opremi zarazbijanje demonstracija bili su dovoljno ubjedljiv argument za učesnike protesta da se udalje od Bijele kuće, neposredno pred početak Trampovog govora, navodi "RTS".

Tokom akcije policije nije bilo ozbiljnijih sukoba, jer su demonstranti jednostavno ustuknuli pred silom.

Policijskim snagama i Tajnoj službi u pomoć je, neposredno pred početak akcije, stiglo i osam kamiona u kojima se nalazilo po 20 pripadnika vojne policije.

Istovremeno, Pentagonje saopštio da u prijestonicu SAD stiže između 600 i 800 pripadnika Nacionalne garde.