Trešnje i jagode sa imanja Čedomira Radovanovića: Od hobija do dobre zarade

Na imanju Čedomira Radovanovića (35), magistra informatike, zaposlenog u bijeljinskom Domu zdravlja, berba jagode privodi se kraju. Uskoro će početi i berba trešnje. Čedomir kaže da se i on i ostali proizvođači jagode u Semberiji već treću godinu suočavaju sa hladnim i kišovitim majem.

Trešnje i jagode sa imanja Čedomira Radovanovića: Od hobija do dobre zarade

„Štete ima u jagodnjaku, zbog truleži, ali ima i dobrog roda. Ove godine ćemo imati i prvi rod trešnje. Štetu su izazvali martovski mrazevi. Najvažnije je da imamo kvalitetne proizvode, a i kupci nas prepoznaju po zdravoj i kvalitetnoj jagodi. Jagode imamo na površini od pet dunuma, trešnje, italijanske i češke sorte, uzgajamo na površini od jednog hektara".

Čedomir kaže da je radna snaga značajna stavka u jagodnjaku, tako da kilogram branja košta od 50 do 60 pfeniga. Berači jagode kod Radovanovića zarade solidne dnevnice od 40 do 45 KM.

„Jagodu prodajemo po cijeni od tri KM za kilogram i ta cijena se ne mijenja od početka do kraja berbe. Organizovao sam vlastitu maloprodaju i kupci su zadovoljni kvalitetom jagode. U optimalnim uslovima sa pola hektara može se ubrati oko 10 tona jagode. Tek na kraju sezone ću znati koliko je jagode odbačeno zbog truleži".

Ovaj mladi i preduzimljivi čovjek planira da proširi jagodnjak sa 20.000 na 30.000 sadnica, tako da bi već u narednoj godini mogao imati rod od petnaest tona jagode.

„Planiramo sadnju trešnje na površini od još jednog hektara. Pokušaću povećati i broj maloprodajnih mjesta i to su neki kratkoročni ciljevi. U budućnosti, moj cilj je da organizujem vlastiti izvoz trešnje u evropske zemlje", kaže Čedomir Radovanović, ističući da se na njivi, u vrijeme sezone branja voća, radi od jutra do mraka.

Slatki plodovi mukotrpnog rada na kraju, ipak, njemu i njegovoj porodici donose rezultat i pristojnu zaradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA