Vodostaj rijeke Save u opadanju

Vodostaj rijeke Save kod Rače u Republici Srpskoj je u opadanju i do minus 74 centimetra ispod optimalnog nivoa, dok je u Srbiji vodostaj u stagnaciji, pa za sada stanje nije alarmantno, rekao je Srni direktor Tehničkog sektora Agencije za vode oblasnog riječnog sliva Save Branislav Panić.

Vodostaj rijeke Save u opadanju

Panić je napomenuo da je od prošlih poplava saniran nasip na Topolovcu u dužini od 120 metara, te da je ove godine predviđena dalja sanacija ovog nasipa u dužini od 250 metara.

"Mi smo prošle godine poslali zahtjev za uspostavljanje saradnje Civilnoj zaštiti i svim hidroelektranama u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kako bi u slučaju nabujalosti rijeka radili sinhronizovano", rekao je Panić.

On je naveo da saradnja do sada nije bila uspostavnjena sa Crnom Gorom, odnosno Hidroelektranom "Mratinje" na Pivi, iz koje je zbog kišnih padavina puštena velika količina vode, što je dovelo do nepredviđenih poplava na našim prostorima u decembru 2010. godine.

Prema njegovim riječima stanje voda se redovno prati, a trenutno se radi i na obezbjeđivanju i funkcionalnosti crpnih stanica, nabavci alata i opreme, džakova i svega onog što je neophodno za slučaj novih poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 02:00

    17°C
  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    19°C
Kiša
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI