PIK ponovio podršku sudu BiH

  • BiH
  • 17. Feb 2012.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, osim Rusije, ponovo su podržali sve pravosudne institucije BiH i podvukli da je profesionalan, nepristrasan, nezavisan i odgovoran pravosudni sistem od osnovnog značaja za učvršćivanje vladavine prava, što predstavlja suštinski element funkcionalne demokratije.

PIK ponovio podršku sudu BiH

Izražavajući zabrinutost u pogledu tekućih pokušaja da se "potkopa efektivno funkcionisanje pravosuđa, te naročito pravosudnih institucija na nivou BiH", ambasadori PIK-a, osim Rusije, pozivaju sve organe vlasti u BiH da se suzdrže od postupaka ili izjava koji bi mogli dovesti do politizacije koncepta pravde, kao i da pruže svu podršku neophodnu za dalje jačanje pravosuđa na nivou BiH i za reafirmaciju njegovog kredibiliteta u očima građana, navodi se u izjavi ambasadora PIK-a dostavljenoj Srni.

Strukturalni dijalog o pravosuđu između EU i BiH, koji je započet u junu prošle godine predstavlja jedini održiv forum za usklađivanje pravosudnog sistema BiH sa pravnim nasljeđem EU, s ciljem da se obezbijedi efektivnije, modernizovano i konsolidovano funkcionisanje postojećeg pravosudnog sistema i svih njegovih institucija, te da se omogući neometano napredovanje u ostvarivanju programa u vezi sa EU nakon što započnu pregovori o članstvu.

Ambasadori PIK-a, bez ruskog ambasadora u BiH Aleksandra Bocan-Harčenka, ohrabruju potpisivanje protokola o razmjeni informacija i dokaza u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine. Oni smatraju da bi zaključivanje takvog protokola pomoglo da se unaprijedi regionalna saradnja, povjerenje i pomirenje.

Ovi izjavu potpisali su članovi Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira iz Kanade, Francuske, NJemačke, Italije, Јapana, Velike Britanije, SAD, EU, Turske (koja predstavlja Organizaciju islamske saradnje).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    18°C
  • 11:00

    21°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

68 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI