Radovi na Sokolskom domu teku po planu

Radovi na rekonstrukciji zgrade Sokolskog doma, koja se od 2019. godine nalazi na listi Nacionalnih spomenika kulture BiH prvog stepena zaštite, teku predviđenom dinamikom uprkos vanrednoj situaciji zbog virusa korona, koja je neznatno usporila obnovu objekta – istakao je gradonačelnik Bijeljine koji je danas obišao gradilište.

BIJELJINA

- U prethodnom periodu izvršena je rekonstrukcija dijela krova, mokrih čvorova i podrumskih prostorija. Međutim, nakon završene prve faze rekonstrukcije uvidjeli smo da je neophodna rekonstrukcija cijele zgrade da bi se Sokolskom domu vratio prvobitni sjaj. Vrijednost radova na obnovi iznosiće oko milion i po KM, a od nadležnih komisija dobili smo potrebne dozvole za radove koje su neophodne, jer je riječ o spomeniku kulture prvog stepena zaštite - pojasnio je Mićić.

Govoreći o budućoj namjeni Sokolskog doma, Gradonačelnik je istakao da će on biti u potpunosti vraćen kulturi.- Svoj rad u obnovljenom objektu će nastaviti Gradsko pozorište „Semberija", Hor „Srbadija" i SKUD „Semberija", odnosno sve bijeljinske renomirane ustanove kulture - najavio je Mićić.

LJubinka Stević, arhitekta i nadzor nad izvođenjem radova, pojasnila je da je u toku faza rekonstrukcije krova na objektu, a nakon toga uslijediće unutrašnji i spoljni radovi na zgradi.

- Urađena je kompletna sanacija krova iznad bine i sale, kao i dijela krova prema glavnom ulazu. U toku je i međuspratna rekonstrukcija, a nakon pokrivanja zgrade na redu su radovi na isušivanju zidova. Konzervacija prozora i vrata će takođe biti urađena, tako da će stolarija, kao i sve ostalo, zadržati prvobitan izgled, a jedina izmjena u projektu je izgradnja mokrih čvorova za publiku - naglasila je Stevićeva.