Gas u Bijeljini do kraja godine

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas na Palama da je gasifikacija gradova važan projekat, te da je prelazak na ovaj energent budućnost Republike Srpske.

Gas u Bijeljini do kraja godine

Nakon što je sa direktorom "Bijeljina-gasa" Blaženkom Mandić potpisao Aneks tri Ugovora o koncesiji za projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje distributivnog gasnog sistema sa priključkom na gasovod kod Gornjeg Šepka radi snabdijevanja Bijeljine prirodnim gasom, Đokić je rekao da će gas ovom semberskom gradu biti pušten do kraja godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Svaki napor koji čine ljude u tom smjeru vrijedan je pažnje i zaslužuje svaki oblik podrške", izjavio je Đokić novinarima, te dodao da su inicijativu za izgradnju gasovoda u Bijeljini pokrenuli rukovodstvo grada i tadašnje preduzeće "Novi Sad gas" koje je preuzela kompanija "Srbijagas", 80-odstotni vlasnik preduzeća "Bijeljina-gas", dok 20 odsto vlasništva ima grad Bijeljina.

Đokić je istakao da se do septembra očekuje rješavanje svih tehničkih i formalno-pravnih pitanja koja će omogućiti da Bijeljina dobije gas, te ukazao da je ovaj grad prethodno mnogo uradio zahvaljujući gradonačelniku Mići Mićiću, odnosno njegovoj viziji razvoja Bijeljine, spremnosti da je čini svakoga dana modernijim gradom, u skladu sa evropskim standardima.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, ali i direktoru "Srbijagasa" Dušanu Bajatoviću, dodajući da su njegovim angažovanjem završene aktivnosti u vezi sa firmom "Gas-promet" Pale i gasifikacijom Bijeljine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Bajatović je rekao da su gasifikacija Bijeljine, ali i sve aktivnosti u vezi sa ovim energentom rezultat sporazuma o paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije.

"Mislim da će Bijeljina biti prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj čim se riješe svi tehnički problemi, najkasnije do kraja septembra", istakao je Bajatović.

On je dodao da će biti dobro ako na nivou BiH budu donesena pravila o transportu i distribuciji gasa, što ima Republika Srpska, a čime će se napraviti veliki korak.

"Mi tu podržavamo i `Gas-promet` Pale i `Bijeljina-gas` i ako kasnije bude još neko, da se po pravilima koja se tiču trećeg energetskog paketa, ali uz pristojnu zakonsku regulativu, zasnovanu na najboljim evropskim praksama, ozakoni tržište gasa, kao što smo uspjeli da ozakonimo `Gas-promet`", rekao je Bajatović.

On je napomenuo da Republika Srpska nema razvijenu gasnu infrastrukturu, ali da je planiran gasovod Beograd - Banjaluka.Bajatović je rekao da je saradnja Republike Srpske i Srbije na najvišem nivou, te posebno istakao saradnju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Saradnja dvije vlade na najvišem je mogućem nivou, kao i resornih ministarstava", naglasio je Bajatović.

On je dodao da nema ništa protiv da se ta saradnja priširi i na druge, jer se kompletan region suočava sa manje-više istim ekonomskim problemima.

"Kada je riječ o gasnoj privredi, mislim da je dobro da se okrenemo zajedničkim ekonomskim projektima jer investitor ne pravi fabriku za jedno tržište. Sve što se pravi, pravi se regionalno, uz stabilnu vlast i uređeno zakonodavstvo", poručio je direktor "Srbijagasa".

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je rekao da današnje potpisivanje Aneks tri Ugovora podrazumijeva da će biti završen projekat gasifikacije Bijeljine koji je počeo prije više od 10 godina.

"Za nekoliko mjeseci bićemo prvi grad u Republici Srpskoj, gasifikovan nakon građanskog rata", rekao je Mićić i pojasnio da je u Bijeljini napravljeno 320 kilometara gasovodne mreže, da je trenutno pripremljeno 500 priključaka, kao i da je napravljeno 20 kilometara mreže visokog pritiska.

On je rekao da je završeno sve što je trebalo da uradi Bijeljina, te dodao da je gasifikacija značajna za grad i zbog njegovog privrednog razvoja, ali i zbog građana, kao i smanjenja zagađenja životne sredine.

Prema njegovim riječima, Bijeljina je grad budućnosti, u kojem se povećava broj stanovništva u odnosu na druge gradove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA