SAD posvećena prosperitetnoj BiH

  • BiH
  • 18. Feb 2012.

Predsjednik SAD Barak Obama i državni sekretar Hilari Klinton duboko su posvećeni mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj BiH, poruka je koju je zamjenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns prenio tokom posjete BiH.

SAD posvećena prosperitetnoj BiH

Berns je u izjavi novinskim agencijama naglasio da je tokom svih sastanaka u Sarajevu jasno rekao da SAD podržavaju i ostaju čvrstvo privržene suverentitetu i teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Vizija SAD ostaje, a to je multietnička, demokratska BiH koja je članica NATO-a i Evropske unije. Nastavićemo pružati podršku nastojanjima koja vode tim ciljevima", rekao je zamjenik državnog sekretara SAD.

On je istakao da se BiH suočava sa urgentnim političko-ekonomskim i socijalnim izazovima, a napredak u formiranju Savjeta ministara i provođenju određnih reformi, koje je tražila EU, pokazuje da lideri mogu lične razlike i uske političke interese staviti u stranu i raditi na praktičnim rješenjima koja mogu dati pozitivne rezultate za zemlju i njene građane.

"Tražio sam od političkih lidera da u istom tom duhu nastave rješavati otvorena pitanja, uključujući provođenje odluke suda u Strazburu u slučaju `Sejdić i Finci` i vojnu imovinu", nagalasio je Berns.

On je pozvao političke lidere da hitno preduzmu aktivnosti da bi BiH mogla aktivirati učešće u Akcionom planu za članstvo /MAP/ prije Samita NATO-a, koji će biti održan u maju u Čikagu, i na snagu stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Ambasador Patrik Mun i Ambasada SAD spremni su da pomognu u svim tim nastojanjima. Takođe, sam prenio visokom predstavniku Valentinu Incku da će SAD nastaviti snažnu podršku OHR-u", rekao je zamjenik državnog sekretara SAD.

Berns je izrazio zadovoljstvo što je u BiH došao odmah nakon formiranja Savjeta ministara BiH, pa je mogao da održi veoma produktivne sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Bevandom, ministrom inostranih poslova Zlatkom Lagumdžijom, te visokim predstavnikom Valentinom Inckom i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom.

On je zahvalio Sorensenu i Incku za blisku saradnju i izrazio punu podršku ojačanom prisustvu EU u BiH.

"Dok će uspjeh ove zemlje zavisiti od spremnosti i posvećenosti njenih lidera i građana, SAD su bile, ostale i nastaviće biti podrška stabilnoj i prosperitetnoj BiH potpuno integrisanoj u Evropi", rekao je Berns.

Zamjenik državnog sekretara Berns nakon Sarajeva nastavlja turneju turneju po zapadnom Balkanu posjetom Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    18°C
  • 11:00

    21°C
Kiša
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

68 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI